Οι άγνωστες Εκκλησίες της Σπιανάδας (Κέρκυρα)

 Στον Χάρτη του  Hommann 1735 διακρίνουμε στη Σπιανάδα στη θέση (1) την Εκκλησία της ΥΘ Πλατυτέρας (και Αγίου Νικολάου) της Εβραϊδος.

3a

 • Ο πλήρης τίτλος ήταν «Υ Θ Πλατυτέρα ( και Αγιος Νικόλαος ) της Εβραίδος εις την Σπιανάδα», κτίστηκε πριν το 1600 κατεδαφίσθηκε το 1842 . (Σ Παπαγεωργίου ιστορία της Εκκλησίας της Κερκύρας , , Κέρκυρα 1920, σελ.198..).
 • Στη θέση (3) είναι ο υπάρχων Ναός του Αγίου Νικολάου της Πέτρας (σημείο όπου οι Ενετοί εναπόθεσαν το Λείψανο του Αγίου Νικολάου κατά τη μεταφορά του στο Μπάρι.
 • Στη θέση (4) η γνωστή Υ.Θ. Μανδρακίνα, στη θέση (5) ο Ρωμαιοκαθολικός Μητροπολιτικός Ναός  των Αγίων Χριστοφόρου και Ιακώβου (Ντουόμο).
 • Στη θέση (2) ο Ναός του Εσταυρωμένου που κτίστηκε το 1650 – 1920 μάλλον σταματάει να χρησιμοποιείται,  με το ΠΔ 18-2-1925, ΦΕΚ 61/Α/12-3-1925  μπαίνει στο διαρκή κατάλογο  των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδος και κατεδαφίζεται το 1959 (?).
 • Από τη Μανδρακίνα (4) πηγαίνοντας Νότια (δεξιά στο χάρτη) περνάμε το σημερινό Μποσκέτο φτάνουμε στη Πύλη με τη Γέφυρα και συνεχίζοντας «Καρβουνιάρη» φτάνουμε σε ένα σκάμμα, το οποίο προφανώς προοριζόταν για Προμαχώνας.  Σήμερα στη περιοχή αυτή έχει κτιστεί το «Ακταίον» . Στη Βόρια πλευρά της κατασκευής υπάρχει σκάλα που οδηγεί σε υπόγεια κατασκευή που θα ήταν εύλογο να ελέγξει η 21η ΕΒΑ μήπως συνδέεται με την θρυλούμενη και από τον Κατσαρό αλλά και μελετητές «Κούφια» Πλατεία.
 • Πλησίον της Εκκλησίας (1) προς την ακτή υπάρχει ως φαίνεται στη φωτο 3,  το Περιστύλιο «Μαίτλανδ» η γνωστή Στέρνα, η οποία με υπόγεια δίοδο  συνδέεται αποδεδειγμένα με την ακτή στη περιοχή ΝΑΟΚ όπου υπάρχει Πύλη.

  1

  Στον Πίνακα διακρίνεται δεξιά με το  πυραμιδοειδές καμπαναριό ενώ σε πρώτο πλάνο διακρίνεται ο Άγιος Ελευθέριος με το πίνακα να φαίνεται να έχει ζωγραφιστεί από το Καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνος. Νοητά διασχίζοντας αυτή την οδό αριστερά βγαίνοντας στην Σπιανάδα και πηγαίνοντας προς Μανδρακίνα συναντάμε μια άλλη στέρνα την ονομαζόμενη στέρνα Κονταρίνη. Το κτήριο προ της εισόδου του Φρουρίου είναι η Λότζια εκεί που γίνονταν οι συναντήσεις των προυχόντων. Το κάθετο κτήριο του Λιστόν δεν έχει ακόμα κτιστεί.
  2

  Σε αυτό το ζωγραφικό πίνακα παρουσιάζεται ο λαμπρός Ναός της ΥΘ Πλατυτέρας (και Αγίου  Νικολάου) της Εβραϊδος μερικά χρόνια πριν τη κατεδάφισή του από τους Άγγλους. Είναι ορατό το Περιστύλιο «Μαίτλανδ» στη Στέρνα


Advertisement

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: