H αναβολή της Τελετής Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού

Γράφει η Θεώνη Καπλανίδου
στην ομάδα «Η Πάτρα που μας αξίζει;;;»

Αν και πατρινιά, δεν είναι και πολύ του… «καρναβαλιού». Όχι από κάποια πεποίθηση ή ιδεοληψία, αλλά περισσότερο γιατί τις τελευταίες δεκαετίες το πατρινό καρναβάλι έχει χάσει κατά πολύ το ύφος και το χαρακτήρα που είχε παλιότερα και απέχει πόρρω μακράν από εκείνο το έθιμο που δημιουργήθηκε στον τόπο αυτό από το 19ο αιώνα και εξελίχθηκε μέσα στον 20ο.
Οι καιροί αλλάζουν, ασφαλώς, αλλάζουν και οι άνθρωποι και οι ανάγκες. Το πατρινό καρναβάλι, ωστόσο, μολονότι ξεκινήσε ως «αστικό» έθιμο, αγκάλιασε πολύ γρήγορα ολόκληρο το λαό της πόλης, ως μια πάνδημη λαϊκή εκδήλωση έχοντας ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική ποιότητα, μαζί με την αυθόρμητη λαϊκή έκφραση και συμμετοχή.
Σήμερα δεν είναι παρά μια ακόμη μπίζνα, και συχνά πολύ κακού επιπέδου, κάτι που αφορά μόνο όσους συμμετέχουν ενεργά (καρναβαλιστές) και πολύ λιγότερο τους θεατές που επιθυμούν να έχουν την εμπειρία ή τους επισκέπτες, των οποίων η συμμετοχή εξαντλείται στο πιώμα μέχρι τελικής πτώσεως και σε ένα κακώς εννοούμενο ξεσσάλωμα του τύπου «τώρα τα κάνω όλα, όσα δε μου επιτρέπεται να κάνω στον τόπο μου τις υπόλοιπες 363 μέρες του χρόνου».

Η αναβολή της τελετής έναρξης από το Δήμο της Πάτρας λόγω κακοκαιρίας (αυτή τη στιγμή ώρα 7.20 μμ ήδη ρίχνει καρεκλοπόδαρα μαζί με δυνατό άνεμο, κεραυνούς και επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος!), προφανώς έβλαψε τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες (πάρτυ στα μαζαγιά κλπ). Ας αναλογιστούμε, ωστόσο, ότι το φετεινό πρόγραμμα της έναρξης, ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, δεν είναι κάτι που στήθηκε στα άρπα κόλλα, αλλά περιλαμβάνει παράσταση ενός μεγάλου μουσικού ντραμίστα, του Νίκου Τουλιάτου με πολυμελή ορχήστρα ντραμς και τραγουδιστές, με το ανάλογο αισθητικό ηχητικό και εικονικό αποτέλεσμα. Έτσι τουλάχιστον προσδοκώ.

Και θα ήταν πραγματικά κέρδος τόσο για το ίδιο το πατρινό καρναβάλι και τους ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτό, όσο και για τον απλό κόσμο που θα βγει να παρακολουθήσει κάτι που δεν θα είναι κονσέρβα από ηχεία ούτε παράσταση στημένη πρόχειρα την οποία σιχαίνεται από το πρώτο πεντάλεπτο και παραμένει στην πλατεία μόνο και μόνο για να δει τα πυροτεχνήματα στο τέλος, να το απολαύσει, να συμμετέχει στην καλλιτεχνική εμπειρία, να το ευχαριστηθεί.
Επειδή λοιπόν, υπάρχει στην πόλη μας και αυτός ο κόσμος, αυτός που δε βγαίνει σε γκρουπ, που δεν έχει τη διάθεση να τα «σπάσει» στα μπαρ, που έχει παιδιά, που προτιμά να διασκεδάσει στο πλαίσιο του καρναβαλιού με τον δικό του τρόπο, αυτός ο απλός κόσμος που είναι μεγάλος σε αριθμό, έχει κάθε δικαίωμα, να πάει στην τελετή έναρξης και να την ευχαριστηθεί, μαζί και τα παιδιά του. Σήμερα δεν θα έβγαινε κανείς, και η πλατεία θα ήταν άδεια κι ας πραγματοποιούταν μια τελετή έναρξης χωρίς κόσμο. Αυτό είναι το ζητούμενο, φίλοι συμπολίτες;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: