Ο Έλληνας Ιδρυτής του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού!


Advertisement

Δεν είναι άλλος από τον γνωστό Μπαρμπαρόσα (Κοκκινογένης).
Ο Μπαρμπαρόσα γεννήθηκε το 1475 και μεγάλωσε στο χωριό Παλαιόκηπος της Μυτιλήνης, στον κόλπο του Γέρα. Ο πατέρας του ήταν αγγειοπλάστης και καταγόταν από τη Βόρεια Ήπειρο. Το όνομά του ήταν Ιακώβ και όταν εξισλαμίστηκε έγινε Γιακούμπ. Ως στρατιώτης του Σουλτάνου πήρε μέρος στη κατάληψη της Λέσβου του 1462 και ανταμείφθηκε με φέουδο του χωριού Παλαιόκηπος. Ασχολήθηκε με την αγγειοπλαστική και αγόρασε πλοίο για να εμπορεύεται τα κεραμικά. Παντρεύτηκε την Κατερίνα χήρα και κόρη παπά και απέκτησε 4 αγόρια  τους Άρης (Ορουζ), Ισαάκ, Χρήστο (Χιζρ) και Ηλία, καθώς και 2 κόρες. Τα αγόρια εξισλαμίσθηκαν αλλά οι κόρες παρέμειναν Χριστιανές και λέγεται ότι ακόμα υπάρχουν στο νησί απόγονοί τους.
Μετά τον εξισλαμισμό του ο Χρήστος (ή Χηζρ) πήρε το όνομα Χαϊρεντίν (που σημαίνει καλοσύνη ή ο καλύτερος των πιστών του Ισλάμ) και παρέμεινε δίπλα στο πατέρα του μαθαίνοντας την τέχνη του αγγειοπλάστη.
Ο Αρούζ έγινε ένας επιτυχημένος ναυτικός. Γυρνώντας από εμπορικό ταξίδι από την Τρίπολη του Λιβάνου, με τον αδελφό του Ηλία, τους επιτέθηκαν Ιωαννίτες Ιππότες που σκότωσαν τον Ηλία και αιχμαλώτισαν τον Αρούζ για 3 χρόνια στις φυλακές της Αλικαρνασσού.
Ο Χηζρ (Χαϊρεντίν) κατάφερε να πάει στην Αλικαρνασσό και τον βοήθησε να δραπετεύσει.
Αργότερα ο Αρούζ πήγε στην Αττάλεια όπου ο κυβερνήτης εκεί  Κορκούτ του έδωσε πλοία να αντιμετωπίσει τους Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου.
Επιστρέφοντας μετά από πολλές επιτυχίες μαθαίνει πως ο Κορκούτ έχει καταφύγει στην Αίγυπτο για να αποφύγει την δολοφονία, αφού στο θρόνο έχει ανεβεί ο αδελφός του Σελίμ ο Α’. Έτσι ο Αρούζ πηγαίνει στην Αίγυπτο συναντά τον Κορκούτ και ο Εμίρης της Αιγύπτου του δίνει και άλλα πλοία και τη διαταγή να ελέγχει τα παράλια της Μεσογείου.
Το 1504 ο Χηζρ έρχεται να ενωθεί με τον μεγαλύτερο αδελφό του τον Αρούζ. Η φήμη των δύο αδελφών κουρσάρων της Μεσογείου έχει αρχίσει να εξαπλώνεται.
Το 1509 ενώνεται μαζί τους και ο άλλος αδελφός ο Ισαάκ.
Μετά από φοβερές επιτυχίες και αφού έχουν γίνει ο τρόμος της Μεσογείου οι 3 αδελφοί καταλαμβάνουν το Αλγέρι το 1516 και ο Αρούζ αυτοανακηρύσσεται Σουλτάνος του Αλγερίου.
Το 1517 ο Αρούζ προσφέρει το Αλγέρι στον Σουλτάνο Σελίμ τον Α’ που το αποδέχεται και ανακηρύσσει τον Αρούζ Κυβερνήτη του Αλγερίου και Ναύαρχο Δυτικής Μεσογείου.
Τον Μάιο του 1518 ο Κάρολος ο 5ος της Ισπανίας νικάει και σκοτώνει τους Αρούζ και Ισαάκ στη Λιβύη.
Του Ναυάρχου Χηζρ δίνονται, ο τίτλος του Μπαϊλερμπεη (Γενικός Κυβερνήτης), γενίτσαροι, γαλέρες και κανόνια, κληρονομεί τη θέση του αδελφού του και το όνομα Μπαρμπαρόσα (Κοκκινογένης).
800px-Italienischer_Meister_von_1580_001

Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής είχε οργανώσει με επιδεξιότητα τον στρατό του, αλλά δεν ήξερε να φτιάξει στόλο, αφού θεωρούσε τη θάλασσα καταραμένη. Αυτή τη δουλειά την ανέθεσε στον πειρατή Μπαρμπαρόσα. Ο Χαϊρεντίν κάθισε περίπου ενάμιση χρόνο στο Πέρα, απέναντι από την Πόλη και έφτιαξε 100 πλοία. Δούλευε, κοιμόταν και έτρωγε μέσα στο ναυπηγείο και έδινε εντολές πως θα φτιαχτούν τα πλοία. Ο Σουλεϊμάν του έδωσε τα πάντα από τίτλους: αρχιπλοίαρχος, αρχιναύαρχος του Αιγαίου, γενικός Δερβέναγας του Αιγαίου. Το 1537 ο αδίστακτος Μπαρμπαρόσα ήταν το μακρύ χέρι του Σουλεϊμάν στη Μεσόγειο. Κατά την εκστρατεία του Σουλεϊμάν στην Ήπειρο, ο Μπαρμπαρόσα επιτέθηκε από τη θάλασσα και η μάχη μεταφέρθηκε στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα. Τρεις χιλιάδες Βενετοί και Έλληνες προσπάθησαν μάταια για 15 ημέρες να σταματήσουν χιλιάδες μουσουλμάνους. Το φρούριο δεν μπορούσε να προστατεύει όλον τον πληθυσμό και όσοι έμειναν έξω από τα τείχη, εξανδραποδίστηκαν. Ένα στράτευμα 50 χιλιάδων αντρών όργωσε το νησί, σκλάβωσε, βίασε και σκότωσε. Χιλιάδες Κερκυραίοι αιχμαλωτίστηκαν και το νησί υπέστη μια τρομακτική δημογραφική αφαίμαξη. Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τους ιστορικούς της εποχής ο Μπαρμπαρόσα έκαψε 140 χωριά και οικισμούς, ωστόσο το κάστρο (Παλαιό Φρούριο) δεν κατακτήθηκε. Ο Μπαρμπαρόσα συνέχισε τις επιδρομές του και σε άλλα νησιά. Ερήμωσε την Αστυπάλαια και έσφαξε τον πληθυσμό στις υπόλοιπες Κυκλάδες….

500px-BarbarosSancagi.svg

Η σημαία που χρησιμοποιούσε ο Μπαρμπαρόσα στα πλοία του

 

Σε Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη, Σικελία, Ιταλία, Σαρδηνία, Βαλεαρίδες και τις περιοχές της νότιας Γαλλίας που ανήκαν στην Ιταλία, οι πληθυσμοί ένιωσαν τη χαντζάρα του οθωμανικού ναυτικού υπό τη διοίκηση του Μπαρμπαρόσα. Οι λεηλασίες επεκτάθηκαν σε όλα τα βενετοκρατούμενα νησιά.

Ο Μπαρμπαρόσα ήταν από τους λίγους που δεν σκότωσε ο Σουλεϊμάν και πέθανε σε βαθιά γεράματα στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε αποσυρθεί από το 1545.

800px-İstanbul_5155

Ο τάφος του στη Κωνσταντινούπολη

Tο σύγχρονο τουρκικό ναυτικό θεωρεί τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα ιδρυτή του και τη σημαία που σήκωνε στα καράβια του ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά αντικείμενα. Κορυφαία του στιγμή είναι η μάχη της Πρέβεζας (1538), όπου διέπρεψε ως ναυτικός διοικητής εναντίον των Ισπανών. Ο Μπαρμπαρόσα δημιούργησε μια σειρά από καινούργιους ναυάρχους, Τουργκούτ Ραϊς, Κεμάλ Ραϊς, Σαλίχ Ραϊς και Ουρούκ Ραϊς. Οι περισσότεροι είχαν ελληνική, αλβανική, κροατική ή βοσνιακή καταγωγή, μαθήτευσαν δίπλα του και έμαθαν να ξεγελούν τον αντίπαλο και να αξιοποιούν τον χειρισμό μιας καλής οθωμανικής γαλέρας, σε βάρος των βαρύτερων και πιο δύσχρηστων δυτικών πλοίων.

Στοιχεία ελήφθησαν από την wikipedia (Αγγλική έκδοση) και τον ιστόχωρο «Μηχανή του χρόνου»


Advertisement

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: