Η καρναβαλική Τελετή, η γκρίνια και το έργο του Δημάρχου…

γράφει η
Θεώνη Καπλανίδου

Με αφορμή την καρναβαλική τελετή, την πρώτη αναβολή της λόγω καιρού και το θέαμα της παράστασης που ίσως δεν ικανοποίησε, φούντωσαν και γενικεύτηκαν, επιτιθέμενες – για μια ακόμη φορά – συλλήβδην στο έργο του Δήμου αυτόν τον ενάμισι χρόνο. Κάποιοι δεν βλέπουν καν έργο.

Και επειδή τέτοιες αντιδράσεις για οποιαδήποτε αφορμή καλά κρατούν, καλό θα ήταν να ξεκαθαριστούν – ή να επανέλθουν στη μνήμη – κάποια βασικά πράγματα:

Η Δημοτική Αρχή του Κώστα Πελετίδη, δεν έπεσε από τον Άρη. Εξελέγη από τους πολίτες, κατεβαίνοντας ανοιχτά με φανερή κομματική ταυτότητα (όχι κρυμμένος πίσω από πολιτικές γενικολογίες), και πολιτεύτηκε σύφμωνα με τη γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και τη βάση της κομμουνιστικής αντίληψης για την άσκηση εξουσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Κατέβηκε με πρόγραμμα καθαρά ταξικό, φανερό στους στόχους του και δημοσιευμένο από πριν.

Από τη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, όλες οι δράσεις της Δημοτικής Αρχής είχαν ταξικό προσανατολισμό και κατεύθυνση, στοχεύοντας στις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε ανάγκη, στους εργαζόμενους, στους μικρούς και μεσαίους, στον απλό λαό της πόλης.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Στήριξε τους υπαλλήλους του Δήμου: Αρνήθηκε να παραχωρήσει τα στοιχεία που ζητούσε η κρατική διοίκηση, αναφορικά με τους εργαζομένους του δήμου – με το πρόσχημα της «κάθαρσης» ενώ ο στόχος ήταν να διευκολυνθούν οι απολύσεις που σχεδίαζε το κράτος και κατ’ ουσίαν η αποδυνάμωση και αποστελέχωση του Δήμου για να μείνει ελεύθερο το πεδίο στους εργολάβους ενοικιαζόμενων εργαζομένων με τους οποίους θα στελεχώνονταν δημοτικές δομές. Σήμερα ο Δήμαρχος είναι υπόδικος γι’ αυτό.

Στήριξε τους «ωφελούμενους» και 5μηνιτες που απασχολεί ο δήμος, ώστε να αποκτήσουν εργασιακά δικαιώματα και πλήρη απασχόληση. Διεκδικεί μόνιες αυτές τις θέσεις και νέες.

Αρνήθηκε να κάνει έφεση σε όσες δικαστικές αποφάσεις δικαίωσαν εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων και τους σχολικούς τροχονόμους σχετικά με την παραμονή την εργασία τους (σε αντίθεση με άλλους δήμους που ως οσφιοκάμπτες, έσπευσαν να εφεσιβάλλουν τις ανάλογες αποφάσεις δικών τους υπαλλήλων και να τους οδηγήσουν στην ανεργία).

Αρνήθηκε να παρέχει διευκονύνσεις προς τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, ώστε να προπαγανδίζει το δηλητήριο και τις σάπιες αντιλήψεις της, πράγμα για το οποίο βρέθηκε πάλι απολογούμενος στη δικαιοσύνη.

Προέβη σε δράσεις ανακούφισης από δημοτικά τέλη και λογαριασμούς ύδρευσης των φτωχών, των ανέργων, των αναπήρων. Μείωσε τα δημοτικά τέλη σε αυτοαπασχολούμενους με επαγγελματικό χώρο μέχρι 700 τ.μ. με παράλληλη αύξηση των τελών σε αλυσίδες και πολυεθνικές, ώστε να μένει και κάτι στον τόπο μέσα από τη δράση που αναπτύσσουν στο Δήμο μας.

Ανέλαβε δράσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής του δημότη, όπως ο καθαρισμός και η διαμόρφωση του νότιου τομέα της πόλης και της πλαζ και παραχώρησή τους στους πολίτες. Μπορεί να μην είναι τα πάρκα που φανταζόμαστε, αλλά ας σημειώσουμε ότι όλα αυτά έγιναν με ίδια μέσα και με ελάχιστα χρήματα, σε αντίθεση με την κατασπατάληση πόρων σε εργολάβους, που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Επίσης, βελτίωσε σημαντικά την εικόνα της πόλης ως προς την καθαριότητα.

Διαμόρφωσε παιδικούς σταθμούς και κάλυψε περισσότερα παιδιά από τον προβλεπόμενο αριθμό, έφτιαξε παιδική κατασκήνωση, με παράλληλη ανάπλαση ενός χώρου που ήταν σε θλιβερή εγκατάλειψη, διένειμε παιδικά γεύματα στα σχολεία, οργάνωσε τροφεία, διαμόρφσε ξενώνα για τους αστέγους στο παλιό Αρσάκειο, απέτρεψε διακοπή ρεύματος σε μη έχοντες.

Τόλμησε να τα βάλει με τους «πονηρούς» που χρόνια τώρα με την ανοχή (ή και συνενοχή) των προηγούμενων δημοτικών αρχών, έπαιρναν δημοτικό ρεύμα για τις επιχειρήσεις τους. Γι’ αυτή του τη δράση ο Δήμαρχος δέχτηκε απειλές για τη ζωή του. Τέτοια κατάντια η πόλις!

Ανέλαβε δράσεις για την διευκόλυνση της πρωτογενούς παραγωγής. Μέσα στις πρώτες μέρες ανάληψης της διοίκησης του Δήμου, επισκευάστηκαν οι μέχρι τότε σε κακή κατάσταση επαρχιακοί δρόμοι που οδηγούσαν στα λιοστάσια, ώστε οι παραγωγοί να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά.
Παραχώρησε επίσης τα ελαιόδεντρα του δήμου σε απόρους δημότες, αυτά που μέχρι τότε εκμεταλλεύονταν για ίδιο όφελος ιερείς και «ξύπνοι» άλλοι υπάλληλοι.

Μείωσε και κατάργησε δημοτικά τέλη στους πολίτες της Ξερόλακκας και του Κόκκινου Μύλου, ως «αποζημίωση» για τη βρώμα που τους τρώει καθημερινά. Σε αντιστάθμισμα, αύξησε τα δημοτικά τέλη σε περιοχές με αναβαθμισμένο περιβάλλον και κατοίκους που στην πλειονότητά τους ανήκουν σε ψηλά κοινωνικά στρώματα. Αυτό σημαίνει «ταξικό κριτήριο».
Δήμαρχος όλων των πατρινών δεν μπορεί να γίνει ακόμα κι αν θέλει. Δήμαρχος που προωθεί ταυτόχρονα και τα συμφέροντα του μεγαλοεπιχειρηματία και του εργάτη, του απλού λαού, δεν γίνεται. Ή με τον έναν θα πας ή με τον άλλον.

Τα πενιχρά κονδύλια που παρέχει στο Δήμο πλέον η πολιτεία, τα έστρεψε προς την κατεύθυνση ανακούφισης των ανθρώπων που έχουν ανάγκη – ζούμε σε χαλεπούς καιρούς γαρ – και όχι στην αναβάθμιση της αισθητικής και τα έργα «βιτρίνας» της πόλης. Πουλόβερ στα δέντρα δε θα βάλει, μην περιμένετε! Αντίθετα, διεκδικεί κονδύλια ΕΣΠΑ για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά και άλλα κοινωφελή έργα υποδομών, επισκευή / κατασκευή δρόμων, κατασκευή αποχετευτικού στα νότια διαμερίσματα, δικτύου υδροδότησης (που είναι όλο σάπιο) κλπ. Έργα που θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Διεκδικεί επίσης το «θαλάσσιο μέτωπο» για όλο τον πατραϊκό λαό, όχι για τους επίδοξους επενδυτές – κοράκια. Απαιτεί κονδύλια (και θα προκηρύξει) μόνιμες θέσεις εργασίας στο Δήμο.

Επομένως: Τη δουλειά και την απόδοση του Δημάρχου ο καθένας την εκτιμά ανάλογα με τη θέση που κατέχει στην κοινωνία. Μπορεί να ενοχλήθηκε ο κάτοικος της «καλής» περιοχής με το ανεβασμένο εισόδημα, αλλά ευχαριστήθηκε – και επιβίωσε! – ο κάτοικος των υποβαθμισμένων περιοχών με το πενιχρό εισόδημα. Ο Πελετίδης είπε ότι θα είναι ο δήμαρχος των φτωχών, των εργαζομένων, των ανέργων, των βιοπαλαιστών, των νέων, των αυτοαπασχολούμενων, του απλού λαού, και αυτό κάνει. Ουδεμία ανακολουθία στα προαναγγελθέντα.

Όσο για τη γκρίνια για την Τελετή Έναρξης…. ποιοτικό αποτέλεσμα (αυτό τουλάχιστον δήλωσαν όσοι την παρακολούθησαν, δεν είναι λόγια δικά μου) με 23 χιλιάρικα. Προσωπικά είδα πλήθος κόσμου καθηλωμένο στην πλατεία μέχρι το τέλος, και να δηλώνει στα κανάλια ευχαριστημένος. Ας θυμηθούμε αρκετές υποδεέστερες Τελετές Έναρξης των 500.000 ευρω. Και για όσους δεν άρεσε η αισθητική (δεκτό), είναι άλλο να βλέπεις ένα πρόγραμμα που προσπάθησε – έστω – να έχει καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά, κι άλλο τα πλαστικά οπίσθια της κάθε Στικούδη.

Είναι πρέπον και θεμιτό να γίνεται κριτική στο έργο ενός Δήμου και σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζεται κανείς ότι όλα έχουν γίνει με τον τελειότερο τρόπο. Ελλείψεις υπάρχουν, οι συνθήκες αντίξοες, τα ανοιχτά μέτωπα πολλά. Αλλά η κριτική έχει κέρδος όταν αυτή έχει βάση και στηρίζεται στην ουσία του θέματος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: