Βίδος και η «Μυστήρια μίνα»


Advertisement

Το Βίδο είναι ένα νησάκι 538 στρεμμάτων σε απόσταση 1200 μέτρων από τη πόλη της Κέρκυρας.
Η ονομασία του ΒΙΔΟ οφείλεται σε έναν από τους ιδιοκτήτες του νησιού τον GUIDO MALIPIERI. Στο νησί αποδόθηκε το όνομα και όχι το επώνυμο του ιδιοκτήτη και παραφράστηκε από GUIDO σε ΒΙΔΟ. Άλλα παλαιότερα ονόματα ήταν «ΠΤΥΧΙΑ», «ΗΡΑΙΟΥ ΝΗΣΟΣ», «Aγιος Στέφανος», «Νησί της Ειρήνης».
Δεν θα μας απασχολήσει βέβαια η ιστορία του νησιού αυτού, αλλά οι μύθοι γύρω από την ύπαρξη μιάς υποθαλάσσιας στοάς (μίνας) που υπάρχει έντονα στη Κέρκυρα.
Και γω όπως έχω γράψει στο Ο μύθος της «μίνας» για το Βίδο είμαι υπέρ της άποψης ότι δεν υπάρχει, βασισμένος σε βιαστικά συμπεράσματα, λάθος πληροφόρηση και μη σωστή αξιολόγηση των πληροφοριών.

Η επιστήμη όμως βασίζεται στην παρατήρηση, το πείραμα, την έρευνα και όχι τί διάβασα, τί μου είπαν, τί υποθέτουν, ή τί μύθοι κυκλοφορούν.
Ας ξετυλίξουμε λοιπόν το κουβάρι.
Το 1716 έχουμε το γεγονός της Πολιορκίας της Κέρκυρας από τις Οθωμανικές Δυνάμεις.

Screenshot_39

Ο Χάρτης του Homman που κυκλοφόρησε το 1716 μετά τη πολιορκία και δείχνει τη διάταξη των Οθωμανικών δυνάμεων και τις βολές των πυροβόλων τους.

Στο δεξιό κάτω άκρο φαίνεται το Νησί του Βίδο.

Screenshot_38

Το νησί Βίδο που στη θέση Q διακρίνεται πυροβολαρχία βάλλουσα προς το μέρος τη Τάφρου του Νέου Φρουρίου.

Η πληροφορία του Χάρτη είναι πως στο σημείο Q υπάρχει πυροβολαρχία 4 σιδερένιων πυροβόλων που βάλλουν προς το μέρος της Τάφρου που υπήρχε μεταξύ Νέου Φρουρίου και του Οχυρού στο Λόφο Αβράμη. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η πυροβολαρχία αυτή είναι των αμυνομένων ή των επιτιθεμένων.

Οι γνώσεις μου στα Γαλλικά δεν βοηθούν στη μετάφραση. Καταλαβαίνω όμως να λέει ότι άρχισαν να βάλλουν κατά των «εχθρών» στις 18 Αυγούστου, υποθέτοντας λοιπόν οτι ήταν πυροβολαρχία των αμυνομένων, δηλαδή ενετική.
Πώς όμως η πυροβολαρχία αυτή έφτασε εκεί αν ήταν των Ενετών όταν οι Τούρκοι έλεγχαν την γύρω περιοχή από θαλάσσης;
Μήπως λοιπόν είχαν προνοήσει για υποθαλάσσια στοά επικοινωνίας με το Βίδο;

Το 1727 οι Ενετοί αποφασίζουν την οχύρωση και του Βίδο. Έτσι παρατηρώντας τον λεπτομερέστατο και ακριβέστατο για την εποχή Χάρτη του Homman που εκδόθηκε από τους κληρονόμους του στη Νυρεμβέργη το 1735 εκ πρώτης όψεως δεν παρατηρούμε τίποτα το σημαντικό στο Βίδο όπως φαίνεται και στη παρακάτω φωτογραφία.

Screenshot_119

Το Βίδο στο Χάρτη του Homman δημοσίευση 1735.

Μεγεθύνοντας και παρατηρώντας προσεκτικά βλέπουμε σχεδιαγράμματα οχυρώσεων.

_____1a

Όπως λέγεται η οχύρωση λόγω κόστους δεν προχώρησε πλην ενός εξαγωνικού οχυρού που αργότερα ονομάσθηκε «Σούλεμπουργκ» στα ΒΔ του νησιού.
Οι Γάλλοι οχύρωσαν αργότερα το νησί με τους Άγγλους να το οχυρώνουν σε μεγάλο βαθμό με αυτόνομα μικρά Φρούρια.
Το ερώτημα λοιπόν είναι: Μήπως οι Ενετοί είχαν φροντίσει για υποθαλάσσια δίοδο «μίνα» προ της πολιορκίας ενθυμούμενοι το πυροβόλο που είχε εγκαταστήσει εκεί ο Μπαρμαρόσα κατά τη πρώτη πολιορκία, που έβαλε ευτυχώς ανεπιτυχώς μερικές βολές κατά του Φρουρίου και ο μύθος γι αυτή τη περιβόητη μίνα ισχύει;
Οι Ενετοί δεν φείδονταν χρημάτων αφού οι ντόπιοι πλήρωναν με τον έναν ή άλλον τρόπο και αυτό φαίνεται από το σύστημα οχυρώσεων που έφτιαξαν να προστατέψουν τη πόλη.
Υπάρχει βέβαια το ερώτημα, αν υπήρχε αυτή η μίνα γιατί δεν την χρησιμοποίησαν οι Γάλλοι και σφαγιάσθηκαν από τους Ρωσότουρκους.
Η απάντηση μπορεί να είναι και πάλι απλή, όσο πχ να είχε πάθει ζημιά  από κάποιο σεισμό, ή με κάποια «αστοχία» υλικού,  κάτι που είναι εύκολο σε μια υποθαλάσσια στοά που φτιάχτηκε με τα μέσα της εποχής.
Πολλοί θα πουν πως έχουν μπει, πως ξέρουν την είσοδο, πως είναι σίγουροι πως υπάρχει διαιωνίζοντας χρόνια πολλά το μύθο.
Την αλήθεια λοιπόν μπορούμε να τη μάθουμε. Αυτοί που μπήκαν, την είδαν, την εξερεύνησαν ας πουν πού είναι. Να ερευνηθεί από ειδικούς. Δεν είναι πλέον τα οχυρωματικά, προ 400 ετών κατασκευασμένα, στρατιωτικά μυστικά σήμερα που οι τεχνικές και τα μέσα πολέμου έχουν αλλάξει άρδην. Ο κόσμος δεν επικοινωνεί ούτε προφυλάγεται σε μίνες και καταφύγια αφού οι πολεμικές τεχνικές είναι «χειρουργικές» πλέον.
Τα Φρούρια δεν είναι αμυντικά συστήματα σήμερα αλλά τόποι μουσειακοί που εξυπηρετούν το πολιτισμό. Είναι λάθος να λέμε οτι τα Φρούριά μας πρέπει να εξυπηρετούν αυτό που φτιάχτηκαν και μόνο.
Τα Φρούρια φτιάχτηκαν με τα δεδομένα της τότε εποχής για την άμυνα, σήμερα είναι μια βολή Scud. Τα καταφύγια του ’40 σήμερα γίνονται σκόνη με μια βόμβα GBU (κατά καταφυγίων) που διαπερνά μερικά μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος.

Εν κατακλείδι, θα μπορούσε ακόμα και ένας μύθος να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί τουριστικά, τα Φρούρια του νησιού να αποτελέσουν ενιαίο συγκρότημα ενός «Πάρκου Φρουριακής Αρχιτεκτονικής» μοναδικού στο κόσμο, με τις υπάρχουσες υπόγειες διαδρομές στοές (μίνες) ένα μοναδικό αξιοθέατο, με τα κτήρια στα Φρούρια να στεγάζουν όχι μόνο Υπηρεσίες και Σχολές του Πανεπιστημίου αλλά και διάφορα Μουσεία αλλά και συνεδριακοί χώροι.
Έτσι εξασφαλίζεται και προσέλευση ποιοτικού Τουρισμού, αλλά και η συντήρηση των κτηρίων.

Σημ. Στον Χάρτη της κεφαλίδας παρατηρείστε την ακρίβεια του χαρτογράφου με τα τότε μέσα συγκρινόμενος με τον σημερινό δορυφορικό του google map 

 


Advertisement

1 σχόλιο

    Trackbacks

    1. Εγώ κι η «Κυρία των μινών» | Τάδε Εφη Πίπης

    Σχολιάστε