ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΗΛΙΘΙΕ! – Ένα παράδειγμα για τους αγρότες

sex shop ερωτικα ειδη

γράφει ο Κώστας Μερκουράκης  στο facebook

Έστω καθαρό εισόδημα 1000 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι για να βγει το καθαρό εισόδημα, έχουν αφαιρεθεί όλα τα έξοδα (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, μεροκάματα κλπ). Μιλάμε δηλαδή για τα κέρδη των αγροτών, όχι για το τζίρο.

Η ασφαλιστική εισφορά είναι: 1000*27,45%=274,5
Αυτή αφαιρείται από το καθαρό εισόδημα για να προσδιοριστεί το φορολογητέο, οπότε:Φορολογητέο εισόδημα : 1000 – 274,5 = 725,5.
Φόρος εισοδήματος : 725,5*26% = 188,6.Επί του φόρου αυτού θα επιβληθεί προκαταβολή για το επόμενο έτος 100%, δηλαδή 188,6. Θα αφαιρεθεί όμως η προκαταβολή του προηγούμενου έτους. Αν το εισόδημα ήταν ίδιο θα υπήρχε ίδια προκαταβολή. Το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Αυτό φυσικά εξαρτάται από τη διακύμανση του εισοδήματος. Κάποιες φορές ο λογαριασμός θα βγαίνει θετικός, κάποιες άλλες αρνητικός, για όσο κρατά το μέτρο της προκαταβολής.Εισφορά αλληλεγγύης δεν επιβάλλεται σε εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν τα δηλούμενα εισοδήματα του 97% των αγροτών.

Τελικό ποσό που μένει στον αγρότη : 725,5-188,6=536,9

Άρα ο αγρότης δεν πληρώνει για φόρους και εισφορές το 80% του καθαρού εισοδήματος, αλλά το 46,3%.

Προσοχή όμως, γιατί…Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Ο αγρότης του παραδείγματος, πέραν του καθαρού του εισοδήματος, εισπράττει και την ενιαία ενίσχυση (επιδότηση). Σε πολλές περιπτώσεις, η ενίσχυση υπερβαίνει το καθαρό εισόδημα.

Για να έχουμε ένα μέτρο, παραθέτω δύο αριθμούς για το οικονομικό έτος 2014. Το σύνολο του δηλωθέντος καθαρού αγροτικού εισοδήματος ήταν 1,34 δις ευρώ, ενώ το σύνολο των ενισχύσεων ήταν 2,6 δις ευρώ, ακριβώς διπλάσιο!

Η επιδότηση αυτή δεν φορολογείται (μέχρι 12.000 ευρώ το χρόνο) με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, ούτε επιβάλλονται επ’ αυτής ασφαλιστικές εισφορές.

Για το παράδειγμά μας, ας θεωρήσουμε ότι η ενίσχυση είναι ίση με το καθαρό εισόδημα (στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερο). Στον αγρότη μας λοιπόν, από τα 2000 ευρώ που εισπράττει (1000 εισόδημα και 1000 ενίσχυση), του απομένουν, μετά από φόρους και εισφορές, 1536,9.

Όλα αυτά θα ισχύουν από το 2019 και μετά, δηλαδή τρία και βάλε χρόνια από σήμερα. Στα ενδιάμεσα χρόνια η κατάσταση είναι καλύτερη, γιατί η μετάβαση στο νέο σύστημα γίνεται, ειδικά για τους αγρότες, σταδιακά.

Και φυσικά όλα αυτά ισχύουν για τους έντιμους φορολογούμενους, οι οποίοι δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους…Υπενθυμίζω ότι το ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς στο ΙΚΑ είναι περίπου 40% επί του πραγματικού μισθού, μετά τις προπέρσινες μειώσεις. Πριν ήταν 44%.

Και τέλος κάτι κραυγαλέο: οι συντάξεις των αγροτών, στο εξής θα είναι σαφώς υψηλότερες από τις σημερινές, αφού θα ξεκινούν από 384 ευρώ συν το αναλογικό τμήμα, οπότε η χαμηλότερη θα είναι κοντά στα 500 ευρώ.

Και τι σύνταξη παίρνουν τώρα οι αγρότες; Η βασική σύνταξη του αγρότη ήταν 172,8 ευρώ το 2015. Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν σήμερα, το 2016 θα γίνει 158 ευρώ και θα καταργηθεί εντελώς το 2027.

13 Σχόλια

  1. ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. ΜΑΘΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΟΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΙΔΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ. ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ, ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΩΡΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ….

    Μου αρέσει!

    • στο κύριο Μερκουράκη να τα πείτε, εγώ θα απαντήσω μόνο στο θέμα προκαταβολή φόρου, φυσικά θα εννοείτε για όλους και όχι μόνο τους αγρότες.
      Πάντως προκαταβολή φόρου πληρώνουν και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι απλά εκεί ονομάζεται «παρακράτηση» … τόσα χρόνια δεν ήταν παράνομη τώρα που θα μπει και στους αγρότες είναι;;;

      Μου αρέσει!

    • και πως ζητατε αφορογητο 30000 ευρω …που το ειδατε αυτο σε ποια κοινονικη ομαδα ..??? ειστε για δεν ειστε ελευθεροι επαγγελματιες ..??? αποφασιστε

      Μου αρέσει!

  2. DMITRIS

    Θέλω να πιστεύω ότι τα λές καλοπροαίρετα. Γιαυατό θα σου δώσω κάποια στοιχεία. 1ον Από το 2017το ελάχιστο θα είναι 1170 (ΉΔΗ ΕΊΝΑΙ 720)και μετά 1525 τον χρόνο για τον ΟΓΑ. 2ον την εισφορά αλληλεγύης την πληρώνουμε απο το τεκμαρτὀ 3ον Εχουμε τέλος επιτηδεύματος 4ον έχουμε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΛΓΑ ( 5.5ε /στρέμμα) 5ον έχουμε ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια και ΤΕΛΟΣ ( γιατί φαίνεται ότι δεν έχεις σχέση με το χωράφι) την χρονιά ,ειδικά για τις ελιές που δεν έχω παραγωγή ή πάθω ακαρπία ( που δεν αποζημειώνεται απο τον ΕΛΓΑ) ενω έχω κάνει κλαδέματα ,οργώματα,ψεκάσματα κλπ ( που υποχρεωτικά τα κάνω κάθε χρόνο) δηλαδή έχω κάνει έξοδα δέν θα έχω εισόδημα!!! Αρα μου μένει η επιδότηση για να ζήσω ή δεν πρέπει να ζω; Σου έγραψα ενδεικτικά κάποια πράγματα ,γιατί είναι μεγάλη συζήτηση. Να είσαι λίγο πιό προσεκτικός την επόμενη φορά γιατί τώρα είμαι υποχρεωμένος να σου πώ »ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΗΛΙΘΙΕ»
    Μ᾽ εκτίμηση

    Μου αρέσει!

  3. Δες ξανά το άρθρο σου. Αν είσαι λίγο πιο προσεκτικός, θα καταλάβεις μόνος σου π[ου έχει λάθη. Γιατί ο σκοπός δεν είναι να δημιουργούμε εντυπώσεις. Ή μήπως όχι?

    Μου αρέσει!

    • Γιάννης

      Μα ο σκοπός του Μερκουράκη είναι ακριβώς να δημιουργήσει εντυπώσεις! Φαίνεται δεν τον ξέρεις καλά… Αληταριό και τσανακογλείφτης ολκής!

      Μου αρέσει!

  4. τοσα χρονια, χλαπα χλουπα τις επιδοτησεις ……….. καλομαθαμε νομιζω…… οι αγροτες πρεπει να αντιμετοπιζοντε σαν ελευθεροι επαγγελματιες ……. και οχι σαν δημ υπάλληλοι ………. καλοφαγανε τοσα χρονια …….. Ασε που μια ζωη μολις οποιαδηποτε κυβερνηση πηγενε να τους φορολογισει νατα τα τρακτερ στους δρομους να παρεμποδιζουν την ομαλη λειτουργια ….Ζητουν αφορογητο 30000 ευρω ενω οι ιδιοι δηλωνουν απο 3-4 χιλιαρικα ….. μαλλον κατι δεν παει καλα εδω ….

    Μου αρέσει!

  5. ειναι που θελουμε να τρωμε τις επιδοτησεις —-ηλίθιοι—- και λογαριασμο να μην δεινουμε …—ηληθιοι—-

    Μου αρέσει!

    • eisai eggefalika diestramenos file… ksereis ti epidotiseis pernoun oi adikimenoi neoi agrotes tou 2009 mporeis na ertheis na doulepseis mia mera sta xorafia. ksereis apo skliri douleia… ksereis poioi epernan tis epidotiseis stin elada…vlaka pou akomi tha psifizeis siriza gia ideologia kai ginate kai logistes oloi sas

      Μου αρέσει!

      • με τους χαρακτηρισμούς που εκτοξεύεις και γράφοντας με greeklish αφενός ρίχνεις το επίπεδο και αφετέρου δεν σε διαβάζει κανείς…
        Ευχαριστώ για τη συμμετοχή πάντως.

        Μου αρέσει!

      • Γιάννης

        Η απάντηση είναι για το παρακάτω σχόλιο του spyrosch1959 (είναι που δεν υπάρχει «Απάντηση» …ηλίθιε!!):
        Αλήθεια, λοιπόν, οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί του Panagiotis Maverick δεν σας κάνουν να ντρέπεστε που …δεν τους είδατε?????
        Αλλά τι ρωτώ? Εδώ κάνατε θέμα το κατάπτυστο στο fb σχόλιο του Μερκουράκη… από εκατοντάδες φίλους του!!!!

        Μου αρέσει!

  6. Μια ματιά στο προφίλ του κου Παναγιωτίδη θα σας πείσει,
    Τον κο Μερκουράκη δεν τον γνωρίζω απλά αναδημοσίευσα βρίσκοντας λογικές και τεκμηριωμένες τις απόψεις του.
    Τον κο Παναγιωτίδη επίσης δεν γνωρίζω αλλά με ύβρεις αντί επιχειρήματα και με αυτοδιαφήμιση στο προφίλ του δεν νομίζω πως γίνεται διάλογος.
    Σκοπός της αναδημοσίευσης του κειμένου του κου Μερκουράκη ήταν να γίνει διάλογος και μην ανησυχείτε, μιλείτε ελεύθερα, δεν κερδίζω κάτι (μπορεί να βλέπετε διαφημίσεις) αλλά είναι η δωρεάν έκδοση που δεν δέχεται πληρωμένες διαφημίσεις.

    Μου αρέσει!

  7. Περιμένω λοιπόν ανάλυση με νούμερα και όχι άναρθρες κραυγές.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε