Άτιμη Ένωση και τί μας έκανες!!!


Advertisement

Έπεσε στην αντίληψή μου μια δημοσίευση σε ομάδα Κερκυραϊκού ενδιαφέροντος στο facebook, περί του εργοστασίου παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που υπήρχε στη πόλη της Κέρκυρας, στη τάφρο του Παλαιού Φρουρίου.
Με το γνωστό στόμφο των Κερκυραίων του «τί είχαμε τί χάσαμε» και τα καλά που μας παρείχαν οι εκάστοτε «προστάτες» ξένοι πάντα και που οι κακοί, μοβώροι, ζηλόφθονες Έλληνες μας τα πήραν γιατί μας ζηλεύανε.
Να πούμε εδώ πως την μεν Πόρτα Ριάλα (ενετικό κατασκεύασμα) γκρέμισαν το 1893 οι ίδιοι οι Κερκυραίοι, το δε Δημοτικό θέατρο Ελληνικής σχεδιάσεως και με ελληνικά λεφτά πληρωμένο που κατασκευάστηκε το 1893 (επί Ελληνικής Πολιτείας) που απλά κάηκε από τον βομβαρδισμό των Γερμανών του 1943, πάλι γκρέμισαν οι ίδιοι οι Κερκυραίοι.
Οι περισσότερες βέβαια πρωτιές είναι απλά μύθοι και κατασκευάσματα ονειροπαρμένων  που δεν είναι της ώρας να συζητήσουμε εδώ.

Η δημοσίευση έχει ως εξής.
Screenshot_15a

Ο αναρτήσας λέει όμως την μισή αλήθεια… 

Η Κέρκυρα και άλλα πολλά μέρη στον Ελληνικό χώρο είχαν εργοστάσια παραγωγής ρεύματος.

Διαβάζουμε από την ΡΑΕ 

{Το έτος 1889 «έφτασε» ο ηλεκτρισμός στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία της ΔΕΗ Α.Ε., η «Γενική Εταιρεία Εργοληψιών» κατασκεύασε στην Αθήνα, στην οδό Αριστείδου, την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρώτο κτίριο που φωτίζεται είναι τα Ανάκτορα και πολύ σύντομα ο ηλεκτροφωτισμός επεκτείνεται στο σημερινό ιστορικό κέντρο της πόλης. Τον ίδιο χρόνο ηλεκτροδοτείται επίσης η Θεσσαλονίκη, η οποία ανήκει ακόμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η «Βελγική Εταιρεία» αναλαμβάνει απ’ τις τουρκικές αρχές το φωτισμό και την τροχοδρόμηση της πόλης με την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δέκα χρόνια αργότερα κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα οι πολυεθνικές εταιρείες ηλεκτρισμού. Η αμερικανική εταιρεία Thomson-Houston με τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας ιδρύουν την «Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρεία» που αναλαμβάνει την ηλεκτροδότηση μεγάλων ελληνικών πόλεων. Μέχρι το 1929 θα έχουν ηλεκτροδοτηθεί 250 πόλεις με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων.

Στις πιο απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές, που ήταν οικονομικά ασύμφορο για τις μεγάλες εταιρείες να κατασκευάσουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την ηλεκτροδότηση αναλαμβάνουν ιδιώτες ή δημοτικές και κοινοτικές αρχές κατασκευάζοντας μικρά εργοστάσια. Τo έτος 1950 υπήρχαν στην Ελλάδα περίπου 400 εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ως πρωτογενή καύσιμα χρησιμοποιούσαν το πετρέλαιο και το γαιάνθρακα, αμφότερα εισαγόμενα από το εξωτερικό.

Η κατάτμηση της παραγωγής σε πολλές μικρές μονάδες, σε συνδυασμό με τα εισαγόμενα καύσιμα, εξωθούσε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη, φτάνοντας στο τριπλάσιο μέχρι και πενταπλάσιο των τιμών που ίσχυαν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν λοιπόν ένα αγαθό πολυτελείας, αν και τις περισσότερες φορές παρεχόταν με ωράριο και οι ξαφνικές διακοπές ήταν σύνηθες φαινόμενο.

Τον Αύγουστο του 1950 ιδρύθηκε η ΔΕΗ και ως εκ τούτου, οι δραστηριότητες παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας συγκεντρώθηκαν σε ένα δημόσιο φορέα. Η ΔΕΗ αμέσως στρέφεται προς την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας ενώ ξεκινά και η ενοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα εθνικό διασυνδεδεμένο Σύστημα. Τα πλούσια λιγνιτικά κοιτάσματα του ελληνικού υπεδάφους που είχαν νωρίτερα εντοπισθεί, άρχισαν να εξορύσσονται και να χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη στις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που δημιουργούσε η ΔΕΗ. Παράλληλα, η Επιχείρηση ξεκίνησε την αξιοποίηση της δύναμης των υδάτων με την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών στα μεγάλα ποτάμια της χώρας.}

και επειδή το εργοστάσιο της Λιμενικής Εταιρείας Κέρκυρας (ΛΕΚ) το γνώρισα, όπως γνώρισα και το ρεύμα που παρήγαγε που ήταν 110V , φώτιζε μόνο την περιοχή του κέντρου του νησιού, προάστια και γενικά το κεντρικό μέρος του νησιού.
Όταν απέναντι στην Αλβανία του Χότζα έβλεπες φώτα, στη Βόρεια Κέρκυρα επικρατούσε μαύρο σκοτάδι με τα χωριά την περίοδο της δεκαετίας του ’60 να χρησιμοποιούν λάμπες πετρελαίου.
Περίπου το ’70 γίνεται η διασύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ και επειδή το ρεύμα έχει πλέον 220V
γίνονται αλλαγές καλωδιώσεων και λαμπτήρων. Επί χούντας πλέον γίνεται ο ηλεκτροφωτισμός και των χωριών του νησιού.
Κάποιοι όμως ονειρεύονται αυτάρκεια με ένα κοστοβόρο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού με πετρέλαιο.

Όταν τους είπαν όμως για αιολική ενέργεια, αντέδρασαν μη διαταραχτεί η «αρκούδα του Παντροκάτορα» ή «ο οργασμός της σαρδέλας της Αδριατικής»,

όταν τους είπαν για ηλιακή ενέργεια χοβεστήκανε το καρκίνο που προκαλούνε τα ραδιοκύματα τση αντανάκλασης, τση εκπομπής «ο κόσμος των ζώων».

Όσο για το σχόλιο του άλλου κυρίου 

Screenshot_15aβ

εκτός από «κούτιακα» μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε και «δουλικό» μιας και οι κακοί Έλληνες τον έβλαψαν, τον εξαθλίωσαν, ενώ με τους Ιγγλέζους θα ήταν Πασάς στα Γιάννενα και το πολύ πολύ να σκούπιζε καμπινέδες στο Heathrow.

 


Advertisement

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: