Η «Απογοήτευση» του Κερκυραίου!!!


Advertisement

Βαρέθηκα ν’ ακούω συνεχώς για το πόσο δυστυχία έπεσε στο νησί μας, τη Κέρκυρά μας από τη στιγμή που γίναμε και μεις Ελλάδα. Πόσο απογυμνώθηκε το νησί από ότι είχε από τους «βρώμικους» Τουρκόσπορους, πόσο διαφορετικοί και καλοπέσουλοι είμαστε εμείς οι πολιτισμένοι αγροίκοι, δουλικά, μερικές φορές «μούλικα» κανενός πεινάλα λόρδου της Ιγκλιτέρας ή προβλεπτή της μαμάς Βενετίας που με καμάρι κραδαίνουμε το οικόσημο που παρεχώρησε ως αντάλλαγμα της ντροπής γιατί γκάστρωσε τη κόρη του Στόδουλου που του πήγαινε τη ρουβελόπιτα.
Έτσι ο άγγονας του Στόδουλου, το μούλικο τση κόρης του, που γκάστρωσε ο φερέγγυος Ενετός άρχοντας την ώρα που έτριβε τσι σκάλες στα τέσσερα η νεαρά, απόκτησε οικόσημο και τίτλο τροπαιούχου.
Και τί δεν μας εφτιάκανε κι οι Ενετοί κι οι Ιγγλέζοι. Και Φρούρια και Κάστρα και οχυρά και απαλάτια. Στράτες και ρούγες, νερά κι υδραγωγεία, μέχρι και την Ακαδημία. Επλήρωνε ο ντόπιος με αγαθά και εργασία, άμα δε κοντοστεκότανε, τον κρέμαγαν εις τη Πλατεία.
Μια εποχή οι Ρώσοι δε, εφέρανε και Τούρκους, μιας και δεν τα καταφέρανε αλλιώς να την πατήσουν τους μπάσανε οι Ρώσοι  κυρίους και αγίους. Αντάμα Χριστιανοί κι Οθωμανοί εδιώξανε τσου Γάλλους τσου Δημοκρατικούς που να μη σιφτάκουνε αυτοί εκάμανε κακό στο ντόπιο αρχοντολόι και τσου παπάδες. Και ήρθανε οι Ρωσότουρκοι με ευλογίες του Σουλτάνου και μας εκάνανε αρχόντους σε ανεξάρτητο Κράτος υπό την αιγίδα του Σουρτάνου μάτια.
Το τί εγίνηκε τότε που οι Ρώσοι μας εξαναφέρανε το Δεσπότη και δώκανε πάλι προνόμια στο αρχοντολόι δεν λέγεται. Πανηγύρια, νταούλια και ζουρνάδες τσαμπουνάγανε ολημερίς κι ολονυχτίς, μέχρι που το Καπιτάν Οόδωρα Ουζάκωφ το κάμανε από τη χαρά τους Άγιο και οι Ρώσοι ετώρα τελευταία μας τον εφέρανε και στο νησί και τονε εδοξάζουμε.
Αφού σκέφτονται να αντικαταστήσουνε τον Αγιο όπως τότε που ήρθε ο Αη Σπυρίδωνας και ξεχάσανε τον Αη Αρσένη να το κάμουνε και τώρενες.
Να έχουμε τον Αη Θόδωρα προστάτη και τον Αη Σπυρίδωνα να τον εστείλουμε δωρεά στο Πούτιν.
Μετά ξανάρθανε οι Γάλλοι μυαλωμένοι και μας εφτιάξανε και το Λιστόνε.
Μετά ήρθανε οι Ιγγλέζοι.

Ετούτοι ήτανε καλά παιδιά, μας εφτιάξανε το Παλάτι, μας έφτιαξε ο Ανταμς υδραγωγείο και δρόμους, εκείνος ο Μαίτλαντ ήταν λίγο κακός και κρέμαγε κόσμο αλλά ο Ντούγκλας μέχρι οβελίσκο του φτιάξανε να κάθεται επάνω. Καλοί άνθρωποι οι Ιγγλέζοι, μιας φτιάξανε κι Ακαδημία γιατί ως ξύλα απελέκυτα τρέχανε στις Βενετίες να μάθουνε κανένα γράμμα.
Και έφτακε εκείνη η αποφράδα ημέρα του 1864 που να μη σιφτάκουνε οι Ιγγλέζοι, μας παραδώκανε πεσκέσι στο Δανό που στείλανε να βασιλέψει στην Ελλάδα. Ποιά Ελλάδα δηλαδή τη Πελοπόννησο και ένα μπουτσούνι Στερεά. Μπήκανε και τα Εφτάνησα στο χορό και γίναμε το Βασίλειον τση Ελλάδος και εσωθήκαμε.
Και εκεί που είχαμε όλα τα καλά, τους είχαμε κάνει δωρεά και έναν Καποδίστρια και μας τον εφονεύσανε που να μη σιφτάκουνε οι αλήτες, με το διάταγμα ΡΗ ο τότε βασιλιάς μας καταργεί τη παιδεία μας, τα σχολειά μας, την Ακαδημία μας.
Τους ακούμε να το λένε και να το πιστεύουν, κανείς όμως δεν βάζει τί ακριβώς λέει το διάταγμα ΡΗ, που ναι μεν καταργεί το Αγγλικό σύστημα παιδείας αλλά εγκαθιστά το Ελληνικό σύστημα.
Σε μια χώρα που είναι μέχρι την Αλαμάνα, δεν χωρούν δύο Πανεπιστήμια με την Ιόνιο Ακαδημία να υπολειτουργεί ήδη ακόμα επί Εγγλέζων, ούτε αντέχει να έχει δύο διαφορετικά συστήματα εκπαίδευσης.
Από το 1864 η Κέρκυρα λοιπόν ακολουθεί την πορεία όλων των υπολοίπων Ελληνικών πόλεων.

ce95cea1ce93cea3ce99ce91cea3ce99ce9fce91ce95cea1ce99ce9fcea6cea9cea4ce9fcea3

Εργοστάσιο Αεριόφωτος στο Μανδούκι αρχές 20ου αιώνα

ce94ce95cea3cea5ce9bce9bce91

Εργοστάσιο του Δεσύλλα στη Γαρίτσα

Όπως σε πολλές άλλες Ελληνικές πόλεις υπάρχουν βιομηχανίες έτσι και στη Κέρκυρα αναπτύσσονται διάφορες. Φτάνοντας σε εποχές που στη Κέρκυρα υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής προϊόντων καπνού (υπήρχε και Εφορία Καπνού που το ’60 στεγαζόταν στο κτήριο απέναντι από τον Φοίνικα όπως υπήρχε και παραγωγή καπνού), το γνωστό εργοστάσιο Δεσύλλα επεξεργασίας λίνου, καννάβεως και ιούτης, η Ασπιώτη ΕΛΚΑ, κυλινδρόμυλοι, η ΑΕΒΕΚ, το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού της ΛΕΚ, παγοποιεία, κεραμοποιεία, χαρτοποιείες, σαπωνοποιείες, αναψυκτικών κλπ.
Μια ιστορική αναδρομή περί της Κερκυραϊκής βιομηχανίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Όλα αυτά δεν τα έφτιαξαν οι Εγγλέζοι ούτε ήρθαν θεόπεμπτα. Έγιναν ενόσω υπήρχε βιομηχανική ανάπτυξη στον Ελλαδικό χώρο.
Κάποιες από αυτές τις βιομηχανίες ακολουθώντας τη μοίρα πολλών παγκοσμίως και όχι μόνο της Κέρκυρας κλείνουν, κάποιες μετακομίζουν στην Αθήνα.
Με τη πρόοδο των τεχνολογιών μοιραία κάποιες ατονούν κι κλείνουν. Με το πλαστικό να κυριαρχεί τα προϊόντα της κάνναβης, του λίνου και της ιούτης αποτελούν παρελθόν.
Τη δεκαετία του 60 αρχίζει ο τουρισμός και ο κόσμος στρέφεται σε αυτό το τομέα εγκαταλείποντας σιγά σιγά τις αγροτικές εργασίες και τη κτηνοτροφία.
Καπνός πλέον δεν καλλιεργείται. Πρώτες ύλες δεν υπάρχουν και πρέπει να εισαχθούν.
Η τοπική γαλακτοβιομηχανία κλείνει. Οι τοπικές βιοτεχνίες παραγωγής αναψυκτικών δεν αντέχουν μπροστά στον ανταγωνισμό και κλείνουν.  Σε κάποια μέρη όμως της Ελλάδος κάποιες γαλακτοβιομηχανίες και κάποιες εταιρείες παραγωγής αναψυκτικών ακόμα δραστηριοποιούνται με επιτυχία.

Παράδειγμα Γαλακτοβιομηχανία ΠΡΩΤΟ  και η Λουξ με τα αναψυκτικά στη Πάτρα.
Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού μετά τη διασύνδεση με το Εθνικό δίκτυο είναι περιττό αφού οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται αλματωδώς. Δεν είναι το μόνο που καταργήθηκε στο Ελλαδικό χώρο, με τελευταίο πετρελαϊκό εργοστάσιο αυτό του Κερατσινίου.
Εν κατακλείδι, ας προσγειωθούμε και ας κοιτάξουμε το μέλλον που είναι προτιμότερο από το να μιξοκλαίμε αναπολώντας το παρελθόν που δεν οδηγεί πουθενά.
Τα λάθη έγιναν από μας σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά επ ουδενί κανείς δεν θέλει το κακό μας.
Απλά μάθαμε να ζούμε με μύθους και ο άκρατος εγωισμός δεν μας επιτρέπει να κάνουμε την δέουσα αυτοκριτική.


Advertisement

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: