Η Κέρκυρα που πληγώνει τα ΑΜΕΑ!!!


Advertisement

Κέρκυρα το νησί του Πολιτισμού αλλά και της αδιαφορίας. Η πόλη μνημείο, απαράμιλλου κάλλους που όμως δεν είναι φιλική στο πολίτη. Και δεν φταίει η άψυχη πόλη των ντουβαριών, αλλά ο κόσμος που αναλαμβάνει τη τύχη της.
Δεν μας μισεί κανείς, δεν μας ζηλεύει κανείς, δεν μας παίρνουν το ψωμί από το στόμα, απλά γιατί εκείνοι έχουν, εμείς δεν έχουμε και ενδόμυχα ζηλεύουμε τους άλλους και το μόνο που κάνουμε είναι να κοκορευόμαστε πως ζούμε σε ένα Παράδεισο.
Για να δούμε αλήθεια μια μικρή κωμόπολη  στην Ηλεία, τη Γαστούνη.

Screenshot_18

Γαστούνη, φωτό του street view 2011, με διαδρόμους για τυφλούς.

Η φωτογραφία είναι αυτή που δείχνει το street view του κεντρικού δρόμου της Γαστούνης όπως φαίνεται κάτω 9/2011 που φαίνονται ξεκάθαρα στα πεζοδρόμια οι ειδικοί διάδρομοι τυφλών.

Και από τη κωμόπολη σε μια μεγαλούπολη τη Πάτρα.

 

Μια πόλη που σέβεται το δημότη της αλλά και τον περαστικό, με ράμπες στις διαβάσεις, με τους ειδικούς διαδρόμους στα πεζοδρόμια για τυφλούς, με ηχητικά σήματα στα φανάρια για τους έχοντες πρόβλημα όρασης.

Αυτοί βέβαια είναι «καράβλαχοι, τουρκοσπορίτες, απόγονοι του Δράμαλη και του Ιμπραήμ» δεν έχουν 20 Μπάντες και 10 χορωδίες!!!

Και μεις οι πολιτισμένοι λοιπόν, που εξάγουμε πολιτισμό και νομίζουμε πως πολιτισμός είναι οι νότες, διεκδικούμε δε να γίνουμε και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 από διευκολύνσεις ΑΜΕΑ, μηδέν.
Η περίπτωση της Κέρκυρας μου θυμίζει εκείνο με τις τριάντα τόσες Γαλάζιες Σημαίες, που τον άλλο χρόνο έγιναν είκοσι τόσες, τον άλλο δέκα τόσες και πέσαμε φέτος σε μονοψήφιο νούμερα.
Έγινε και ένα μεγάλο έργο η περιβόητη πεζοδρόμηση της Ευγενίου Βουλγάρεως. Έπεσε το χρήμα από κάποιο ΕΣΠΑ ως φαίνεται, αλλά αυτοί οι Ευρωπαίοι θα τα δώσουν;;;
Αν είναι δυνατόν σε ένα έργο που έγινε το 2015 να μην έχουν προβλεφθεί διευκολύνσεις ΑΜΕΑ.
Όσο και να επεξεργάστηκα τη φωτογραφία της περιοχής, θαύμασα το Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο που έγινε viral στο facebook, μόνο η Λουτσίντα η συχωρεμένη δεν πόζαρε από κάτω, αλλά διευκόλυνση ΑΜΕΑ δεν είδα. Δεν είδα μια ράμπα, ούτε τους ειδικούς διαδρόμους για τυφλούς.

aaa (23)

Θα μπορούσε κάπου στη διαγράμμιση να υπήρχε ο ειδικός διάδρομος τυφλών, αλλά αν έβλεπαν κάποιον τυφλό να περπατάει έτσι, σίγουρα θα τον πέρναγαν για βουρλισμένο!!!

Θα μου πουν οι γνωστοί «μα τι λες ρε μεγάλε, πεζόδρομος είναι, μια χαρά περπατάει ο τυφλός» ή μπορεί ν ακούσουμε και κανένα «κουφό» πως δεν συνάδουν μοντερνισμοί με το ύφος του υπό προστασία μνημείου Unesco.

Ξέρω, θ’ ακούσω τη γνωστή παραφιλολογία των ειδημόνων, πως δεν μπορεί μια μικρή ασήμαντη πόλη να συγκρίνεται με μεγαλουπόλεις, πως εντάξει μπορεί να μην έχει διευκολύνσεις για τον δημότη της, να μην  έχει νερό, το σκουπίδι σωροί, δημοτικές τουαλέτες ανύπαρκτες, γιατρούς, νοσοκομείο, αλλά είναι όμορφη, είναι ο Παράδεισος, τους τουρίστες δεν τους σκέφτεστε;;;
Πάντως πρέπει να ομολογήσω πως ειδικοί διάδρομοι για τυφλούς αγνοούνται, διάδρομοι απλά χρωματισμένοι πάνω στα πεζοδρόμια για ποδηλάτες, υπάρχουν…
Ελπίζανε να πάρουνε τα ευρά, ελπίζω κάποια στιγμή να ξυπνήσει κανένας Εισαγγελέας.

Σπύρος Δ. Χειρδάρης

Advertisement

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: