Ο λύκος ο κακός και οι κοκκινοσκουφίτσες


Advertisement

Γράφει η Αννυ Νούνεση ανάναες,

«Αγάλια, αγάλια Μπερτόδουλε τσι πόρτες, τσι αμπώνεις με το συμπάθιο και λασκάρουνε οι μπερτουέλες, αναγκάζομαι δε μετά να ανεβαίνω εις το μπαγκούλι τση νόνας να τσι λαδώσω. Πρώτον είναι ακριβόν το λάδι, δεύτερον που να το τραβετζάρω από τσι μποτίγιες που είναι όλες στη ντισπένσα, τρίτον που θα πάει, το μπαγκούλι φινιρά μάλε από το βάρος. Μπαίνεις με τίρο Μπερτόδουλε και σένσο δε μας κάνεις και ειμάστενε τρε ντόνε σόλε σέντσα ντούμπιο εδώ μέσα και έχουμε και παούρα μη μας βάλεις τσι φωνές γι αυτό και σε πιάνουμε από μπροστά να αγαντάρουμε καμμία μπαρούφα. Η άχαρη η Νίνα έχει να σκιαχτεί τόσο από τότενες που στην Επίσκεψη τση επαρουσιάστηκε ο τσάκαλος και τση αλείχτησε τα ποδάρια».

«Κοίτα Μπερτόδουλε στο φρουτιβέντολο θα πηγαίνεις μπονόρα να είναι τα φρούτα φρέσκα, μία σακκούλα μόρτε φράγκολε μας έφερες εχτές , σαχλιασμένες ήτανε, μη φωνάζεις μη μας ασκώνεις τη φωνή τρε ντόνε σόλε ειμάστενε δε τηνε βλέπεις τη ίδιανε που δε μπορεί να πάρει τα ποδάρια τση από τη ντεκαντέντσα , μόνο που σε βλέπει έτσι άγριος που είσαι σκιάζεται και δε τη θέλει τη ζωή τση. Τα ποδάρια τση εγινήκανε σα χάρτης από το να σου ανοίγει τη πόρτα έτσι που ανεβαίνεις τσι σκάλες μπριβάδος τση κόβονται , θα τηνε λασκάρεις τη πόρτα λέει άμα σε αφίκει να τηνε σίρεις μοναχός σου έτσι ανάντελος που είσαι για τούτο τρέχει να σε προκάμει η φλημένη, τι θέλεις να κάμει η άχαρη από το φόβο τση μη τηνε φας τσι δαγκαμασιές σε στεφανώθηκε και τώρα σ΄ έχει και σε γοδέρει αποσίμπελο που τι να πω, θα το έλεγα αν δεν εσκιαζόμουνα μη βάλεις τσι φωνές. Λες που το είχαμε φυσικό να μπάσουμε τα μούτρα σου στο σπίτι μας και να τρέμουμε σα τσι δεντρομολόχες μη μας αποκάμεις έτσι που είσαι σα το λύκο. Τσόπα μην ανοίξεις το στόμα σου, θα βάλω με τη μια τα ούρλα Μπερτόδουλε, δεν ακούς και τσι μαννάδες που τσου λένε τσου μπαιδιόνε τσου, έτονε ο λύκος έρχεται μάστε τη κοκκινοσκουφίτσα θα τηνε φάει συσκαρήνε».

Advertisement

_____YRI9xcuG_400x400
Εκοίταζε ο άχαρος ο Ουμπέρτο με το στόμα ανοιχτό. Είχε ο καψερός κάτι δόντια ποντίδα σα να του είχανε κάμει ντεντιέρα σε στάμπο από τσακάλι και η αλήθεια είναι που τονε λέγανε και τσάκαλο μια και οι κορφιάτες ήτανε μαθημένοι με τα τσακάλια που εβλέπανε τα χρόνια εκείνα στα λαγκάδια τση Κέρκυρας. Μα η αλήθεια είναι που εσκιαζόντανε και το λύκο και την ουρά του τη φουντωτή και το ελέγανε στα μιτσά τα παιδιά για να φάνε το φαι τους μαζί με το παραμύθι τση κοκκινοσκουφίτσας.

Η ψυχή όμως του Ουμπέρου ήτανε σα μπαμπάκι και δεν εμπόρουνε να νοιώσει καμία από τούτες τσι συφορές που του εκαταμαρτυρούσανε αυτές οι τρείς οι λάμιες με κάπο την μάννα τση γυναίκας του. Τον είχανε αρπάξει τον στυψερό με τη σπέζα του μπακάλη . Εκουβάλουνε ένα κοφίνι νούμπουλα που είχανε παραγείλει, με σαλάμια και τυριά για τσι γιορτάδες, που ερχόντανε και του εκάστηνε να κάμει μπαρτσελέτα πως είναι ο λύκος που έφαε τη κοκκινοσκουφίτσα και του έμεινε το καλάθι. ‘Εβαλε τσι φωνές από τη σοτοσκάλα «Ο λύκος είμαι θα σας σε φάω και τσι τρείς και θα γοδέρω και τα νούμπουλα ». Εκείνες ελυγουρευτήκανε και είπανε να τση τονε δώκουνε «σόλιτο ιλ φουόκο, σόλιτο τι είναι και σφορτσάδος τσήπανε» και εκείνη τονε τράβηξε και τονε χωσε στη καμαρούλα από την οποία ο άχαρος εβγήκε μαύρος, στεφανωμένος και γιομάτος σκαρτσικαβάγιες και από τότε δε μπορεί ούτε πνοή να πάρει όχι το στόμα του να ανοίξει εκεί μέσα με τσι σακαφιόρες που έμπλεξε και πόσο θα ήθελε να τσι φάει μια δαγκαμασιά θεός σχωρές τα πεθεμένα του λύκου που έφαε τη γιαγιά τση κοκκινοσκουφίτσας και να έκανε ο Θεός να μη βρεθεί ούτε κυνηγός ούτε σάκκα ούτε καλάθι, έμπλεξε ο άχαρος, έμπλεξε μια ζωή για δύο νούμπουλα και τρία σαλάμια.


Advertisement

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: