Οι Βενετσιάνικες Στέρνες της πόλης της Κέρκυρας!!!


Advertisement

 

Σε κάθε εποχή, βασικό στοιχείο μιας ανθρώπινης κοινωνίας είναι το νερό. Έτσι από την εποχή που οι Κοινωνίες άρχισαν να οργανώνονται και να ζουν σε οχυρωμένες πόλεις, φρόντιζαν την επάρκεια πόσιμου νερού για τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των ζώων.
Ειδικά σε περιπτώσεις πολιορκίας η ανάγκη νερού ήταν πρώτιστο καθήκον. Επειδή συνήθως πηγές νερού μέσα στις πόλεις είναι δύσκολο να βρεθούν επέλεξαν τη συλλογή νερού σε δεξαμενές που ονομάστηκαν «στέρνες», κυρίως από τη βροχή. Έτσι έχουν βρεθεί στέρνες σε ερείπια αρχαίων Ελληνικών πόλεων και φυσικά και σε άλλους πολιτισμούς.
Το ίδιο έκαναν και οι Ρωμαίοι στις πόλεις που έκτιζαν. Συνέχισαν και οι Βυζαντινοί. Το σύστημα εξέλιξαν με φίλτρα οι Ενετοί. Στη Κέρκυρα ως Ενετική περιοχή δεν θα έλειπαν οι στέρνες.
Οι Ενετοί φρόντισαν να οχυρώσουν τη πόλη της Κέρκυρας με ένα απόρθητο σύστημα οχυρώσεων, που απεδείχθη στη πορεία ανάχωμα στην Οθωμανική λαίλαπα και μάλιστα 2 φορές μία το 1537 με τον Μπαρμπαρόσα επί Σουλεϊμαν του Μεγαλοπρεπούς και την δεύτερη το 1716 που με τη σοφή ηγεσία του Κόμητος Σούλεμπουργκ οι λιγοστές δυνάμεις των υπερασπιστών της πόλης αναχαίτισαν τις ορδές των Οθωμανών.
Για να αντέχουν στις πολιορκίες χρειαζόταν τα απαραίτητα εφόδια  με βασικό στοιχείο το νερό.
Έτσι οι Ενετοί είχαν προβλέψει για την κατασκευή πολλών στερνών στην εντός των Τειχών πόλη.
Εκτός των Δημοσίων στερνών που υπήρχαν στα ειδικά σχεδιασμένα ανοίγματα (campi) συνήθως προ Εκκλησιών και Δημοσίων κτηρίων, φρόντισαν και για τις γειτονιές, έτσι μικρά ανοίγματα μεταξύ κατοικιών (Campielli), πάλι προ εκκλησιών ή δημοσίων χώρων έφτιαξαν στέρνες.
Βέβαια υπήρχαν οι μεγάλες στέρνες της Σπιανάδας, των Φρουρίων, όπως και στέρνες ιδιωτικές μέσα σε αρχοντικά που σε αυτές των αρχοντικών η συλλογή γινόταν από τη κεραμοσκεπή με πήλινες υδρορροές που κατέληγαν αφού περνούσαν από φίλτρο άμμου, άνθρακα, πέτρας στην δεξαμενή (στέρνα).


Στη πόλη της Κέρκυρας γνωστές είναι η στέρνα της Πάνω Πλατείας που επάνω της τοποθετήθηκε το μνημείο Μαίτλανδ
__g

και

Στα δύο παραπάνω αποσπάσματα του Χάρτη του Homman 1735 τον μεν αριστερά δείχνει τις θέσεις στερνών εντός του Παλαιού Φρουρίου, το δε δεξιά τις θέσεις από δημόσιες στέρνες εντός της πόλης και του Νέου Φρουρίου. Δεν έχω σημειώσει τις μεγάλες στέρνες στη Σπιανάδα.
Υπήρχαν οι στέρνες στη «Πλατεία Στέρνες» δηλαδή στη σημερινή Πλατεία Ηρώων, που και το κτήριο της Ιονικής Τραπέζης (Πλακάδο τ’ Αγιού), η μεγάλη στέρνα στη Πλατεία Δημαρχείου που το στόμιό της σήμερα τοποθετήθηκε σαν  συντριβάνι στη Σπιανάδα.

__a

Το στόμιο της στέρνας της Πλ. Δημαρχείου σαν σιντριβάνι πλέον στη Πάνω Πλατεία

η στέρνα στο Βαϊλάτο που διασώζεται και είναι ορατή στη Πλατεία Σκαραμαγκά.

Τον 19ο αιώνα οι Εγγλέζοι που είχαν αναλάβει τα Επτάνησα, φρόντισαν να φτιάξουν υδραγωγείο οπότε οι στέρνες πλέον ατόνησαν σιγά σιγά.


Advertisement

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: