Κέρκυρα: Πορεία «στη τύχη»!!!

Γράφει ο Σπύρος Χειρδάρης    11012050_1123190657691477_5249706852023996993_n


Advertisement

Κέρκυρα, το νησί που η φύση του χάρισε απλόχερα τα πάντα. Που οι κατακτητές -προστάτες όπως θέλει ας τους πει ο κάθε ένας, κοίταξαν να την ομορφύνουν, να την οχυρώσουν, πάντα βέβαια με το κόστος να βαρύνει το ντόπιο φτωχό λαό που είτε με προσωπική εργασία, είτε με φόρους, είτε με τη εκμετάλλευση του πλούτου που χάριζε απλόχερα η φύση (αλάτι, ορυκτά κλπ).
Όσο για την εκπαίδευση που δήθεν πρόσφεραν απλόχερα οι διάφοροι κατακτητές- προστάτες, ας κάνουν όλοι αυτοί το  κόπο να διαβάσουν, ένα κατατοπιστικό άρθρο στο Corfu History με το τίτλο
Η εκπαίδευση στην Κέρκυρα από τη Βενετοκρατία μέχρι το 1864 , να ενημερωθούν 

Screenshot_1

Απόσπασμα από το άρθρο του Corfu History

Τα μετά την ένωση ιδρυθέντα στη Κέρκυρα εκπαιδευτικά ιδρύματα από το Ελληνικό Κράτος που τόσο μισούν κάποιοι !!!

 

Μετά το τέλος του Β’ ΠΠ και του Εμφυλίου η Κέρκυρα είναι ένα νησί με τις ντόπιες βιομηχανίες, με την ενασχόληση των κατοίκων με την κτηνοτροφία, τη γεωργία, ειδικά την ελιά που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ακόμα και με «εισαγωγές» εργατών τα λεγόμενα «μπουλούκια» που ασχολούνταν με το μάζεμα της ελιάς.
Λίγοι έφυγαν μετανάστες είτε στην Ευρώπη είτε στην Αμερική οι τελευταίοι κυρίως από τα Διαπόντια. Κάποιοι έφυγαν και στα καράβια, με το ευτύχημα η Κέρκυρα να μη γνωρίζει μεγάλη μείωση του πληθυσμού της λόγω μετανάστευσης.


Advertisement

Αρχές του ’70 αρχίζει η τουριστική ανάπτυξη και σιγά σιγά ο Κερκυραίος «πέφτει με τα μούτρα» στο εύκολο κέρδος της τουριστικής αγοράς. Ο πρωτογενής τομέας σχεδόν μηδενίζεται, η βιομηχανία λόγω και των συνθηκών της μοντέρνας τεχνολογίας είτε ατονεί είτε μεταφέρεται, σταματά κάθε παραγωγή και όλοι στρέφονται είτε σαν υπάλληλοι σε ξενοδοχειακές μονάδες, είτε σαν ελεύθεροι επαγγελματίες ασχολούμενοι στα περί τον τουρισμό.
Οι καλοκαιρινοί μήνες ζωντανεύουν το νησί με «αποβάσεις» τουριστών από τα πλοία από Ιταλία και την τότε Γιουγκοσλαβία. Οι πτήσεις συνεχείς και ορισμένες μέρες όλο το 24ωρο μέχρι που ήρθε η απαγόρευση λόγω θορύβου. Για 3 τουλάχιστον δεκαετίας η ευφορία των περί τα τουριστικά απασχολουμένων είναι ορατή αφού τα Ταμεία γεμίζουν τις περισσότερες φορές από χρήμα που δεν δηλώνεται πουθενά.
Εδώ πρέπει να σημειώσω πως η διαφήμιση της Κέρκυρας στο εξωτερικό, είναι ανύπαρκτη έως μηδαμινή. Η διαφήμιση τότε του νησιού  είναι η «από στόμα σε στόμα» και κυρίως είναι η Αγγλική αγορά.
Οι καιροί όμως αλλάζουν και δυστυχώς οι περί τα τουριστικά άργησαν να καταλάβουν πως μια βιομηχανία φτάνοντας στο ζενίθ της απόδοσής της χρειάζεται συντήρηση, χρειάζεται ανανέωση, χρειάζεται ν’ αλλάξουμε μυαλά.
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια συνεχή γκρίνια για τη κατακόρυφη μείωση του τουριστικού ρεύματος στο νησί που δεν είναι μόνο αριθμητική αλλά και ποιοτική. Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι με τα καμώματα σε περιοχές του νησιού από «φτηνοτουρίστες», δημάρχους και άλλους παρατρεχάμενους να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο να προσελκύσουν τουρίστες,
βλέπουμε συμμετοχές άχρωμες και άοσμες πολλές φορές με συμμετέχοντες άσχετους αλλά «πολλά υποσχόμενους» ανίδεους κυριολεκτικά.
Βλέπουμε να βαυκαλίζονται περί αυξήσεων των αφίξεων, όταν οι αφίξεις είναι σε επίπεδα Κω με τη Ρόδο να έχει 2,5 φορές παραπάνω. 
Το μέλλον αβέβαιο !!!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ 


Advertisement

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: