Ω μάτια, χάσαμε τη Πολιτιστική!

Γράφει ο Σπύρος Χειρδάρης

Screenshot_7


Advertisement

Η Αγγέλω του Μπούργου: Ε τώρα χολή που θα βγάλουνε όλοι αυτοί που δεν θέλανε.

Η Ναυσικά του Κίτσου: Μωρέ ακούς εκεί η Ελευσίνα και όχι εμείς. Εγώ μάτια περίμενα Κέρκυρα, Σύρο, Ρόδο κι αυτή με αμφιβολία.

Η Νία του Σγούμπου: Αμιδα τα Γιάννενα με τους σαχλομαχαλάδες και τα τουρκομπαρόκια, άσε που τί πολιτισμό νάχουνε με τα γύφτικα κλαρίνα.

Η Παπαλάμπραινα: ωρε δεν μπορώ να το χωνέψω, εδώ μου κάθετε, όλοι αυτοί οι «έξυπνοι» θα κάνουνε γιορτή.

Η Αγγέλω του Μπούργου: Τη βγάλανε, τη βγάλανε τη χολή.

Φανταστικός (από πραγματικό που έπεσε στην αντίληψή μου) διάλογος από Κερκυραίες που σκάσανε γιατί είχαν ελπίδες πως η Κέρκυρα θα γινόταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 που όμως θέλει προσόντα και όχι ευχολόγια. 

Όλες οι κυρίες που το παίζουν ειδικές, που πολιτισμός είναι ο Ρουβάς, ο Πάριος και η παρακολούθηση των Λιτανειών ν’ ακούσουν τις Φιλαρμονικές, να θαυμάσουν το Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, να ανεβάζουν φωτογραφίες μιας ωραιοποιημένης Κέρκυρας συγκαλύπτοντας τις ατέλειες και τις πραγματικές ελλείψεις του νησιού που δεν είναι σε Φιλαρμονικές και χορωδίες αλλά σε ποιότητα ζωής, διαρρηγνύουν ιμάτια, εκτοξεύοντας υπονοούμενα για τις άλλες πόλεις. Δείγμα κομπλεξισμού βέβαια, δείγμα κατώτερου πολιτισμικού επιπέδου.
Θα περίμενα κλειστά στόματα , αυτοκριτική και αντί να αναρωτιούνται γιατί αυτοί και όχι εμείς να συγχαίρουν τις προκρινόμενες πόλεις.
Αυτό είναι δείγμα πολιτισμού και ανωτερότητας, η αποδοχή της ήττας και η απόδοση της πρέπουσας τιμής στον νικητή.
Πότε βέβαια ο αμόρφωτος πολιτιστικά Κερκυραίος το έκανε;;; Πέραν του κουτσομπολιού τίποτε άλλο. Σκεφτείτε στα σοβαρά για Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Κουτσομπολιού.

Και στα σοβαρά πίστευε κανείς λογικός πως θα μπορούσε να προκριθεί η Κέρκυρα;
Με τί προσόντα;

Άκουσα για Παγκόσμιο γεγονός την Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στις 11 Αυγούστου που μαζεύει κόσμο. Το θεωρώ αδιανόητο να λέγεται ένα θρησκευτικό δρώμενο, που ναι συγκεντρώνει κόσμο ειδικά από την Ήπειρο, που γίνεται σε ανάμνηση θαύματος εκδίωξης των Οθωμανών κατά την γνωστή Πολιορκία του 1716, όπου από του Ρωμαιοκαθολικούς Ενετούς που σημειωτέον δεν επέτρεπαν την ύπαρξη Ορθοδόξου Επισκόπου στην Κερκυραϊκή Εκκλησία παρά μόνο του Λατίνου Επισκόπου, εφευρέθη το «θαύμα» ώστε να δοθεί μεταφυσική διάσταση στον αμόρφωτο λαό, κάτι που η Ορθόδοξη Εκκλησία φυσικά δεν τη συνέφερε να ανατρέψει αφού σκοπός της είναι η χαλιναγώγηση των μαζών. Ουδεμία δε αναφορά γίνεται για τους ηρωικούς ολιγάριθμους υπερασπιστές της πόλης, ντόπιους κατοίκους, Ενετούς, Δαλματούς, Εβραίους κλπ υπό την σοφή καθοδήγηση του Αρχιστρατήγου κόμητος Σούλεμπουργκ.
Εδώ να πούμε πως την εποχή της λύσης της Πολιορκίας είναι συνήθη αυτά τα καιρικά φαινόμενα με τελευταία τα γνωστά του καλοκαιριού.


Αν ταυτόχρονα με τη Λιτάνευση του Αγίου, γινόταν και εκδηλώσεις για την Επέτειο της μεγάλης Νίκης της Κέρκυρας, με εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να φέρουν επισκέπτες από όλη την Ευρώπη ακόμη και απογόνους αυτών που πολέμησαν τότε, θα ήταν σίγουρα ένα πολιτιστικό γεγονός μεγάλης εμβέλειας.


Advertisement

Στο «κλειστό» εγκέφαλο του νεο-κερκυραίου επικρατεί η αντίληψη πως ο πολιτισμός έγκειται στο τρίπτυχο λιτανεία – μπάντα – άσμα με το τελευταίο πάντα στα δικά του πρότυπα-ακούσματα με κάθε άλλο άκουσμα άξιο κοροϊδίας.
Ο πεπερασμένος εγκέφαλος του νεο-κερκυραίου αναρωτιέται γιατί να προκριθεί η Ελευσίνα, για τα διυλιστήρια;;; Φυσικά αυτό του έχει μείνει σαν αμόρφωτος που είναι. Πού να ξέρει πως η Ελευσίνα γέννησε έναν Αισχύλο. Σε μας γεννήθηκε ο Καποδίστριας. 
Μα τί θέλατε τα Γιάννενα με τη Τουρκιά να γίνουνε; θα σου πει, που τα Γιάννενα τα ξέρει μόνο όταν τον τρέχουνε στο Νοσοκομείο γιατί το ντόπιο νοσοκομείο είναι για κανένα Depon. 
Η Ρόδος;;; μα τί έχει να επιδείξει η Ρόδος;;; 2,500,000 αφίξεις καλοί μου συμπολίτες που σας βγάζω χολή… κάτι αρχαίες πόλεις, αλλά αυτά δεν σας τα λένε… ανοίχτε τη wiki τουλάχιστον να μη γινόσαστε ρεζίλι στο facebook.

Ας δούμε τι γράφει στο facebook ένας μαέστρος Κερκυραίος που δεν μασάει τα λόγια του.


Gerasimos Ninos

για όσους καταλάβουν…. το 1998 η Ρόδος διοργάνωσε παγκόσμιο φεστιβάλ Όπερας!!!! και φεστιβάλ στα πλαίσια των Ιαλίσιων!!!!κάθε χρόνο υπήρχε επανάληψη των φεστιβάλ.. συν την αναδόμηση της παλαιάς πόλης, βάσει των παλαιών σχεδίων… επίσης κάθε μεγάλο χωριό έχει μπάντα (Τριάντα, Αφάντου, Αρχάγγελος, Καλυθιές, Θεολόγος, Αρχίπολη κτλ)!!!! το δημοτικό θέατρο είναι λειττουργικό 100% και το καλοκαίρι πραγματοποιούνται συναυλίες στην ανακαινισμένη Παναγία του Μπούργκου…. Το Καστέλο είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν του 1948… έχω ζήσει στη Ρόδο 6 χρόνια και τα ξέρω καλά!!!

Προς έκπληξή μου ή ίσως να μου διέφυγε ή μπορεί να μη ξέρουν που πέφτει η Καλαμάτα, δεν είδα κριτική περί Καλαμάτας, είδα όμως  τί γράφει περί Καλαμάτας ένας άνθρωπος που έχει φάει τη ζωή του περί τον Τουρισμό.


Anastasios Diavatis

Πόσο ακόμα θα περιμένετε άρχοντες του τόπου ..; Ποσο ακόμα θα αγνοείτε το μέλλον του Τουρισμού στα Νησιά του Ιονίου ..; Πόσο ακόμα χρειάζεται να περιμένετε για τα αυτονόητα που πρέπει να δημιουργήσετε για την Τουριστική μας Βιομηχανία..;
Ανοίξτε τα μάτια σας, επιτέλους..!!!

Καλαμάτα – Θεσσαλονίκη -Αθήνα, 1480 πόλεις του κόσμου διαθέτουν ΓΡΑΦΕΙΟ Συνεδρίων και επισκεπτών. Convention & visitors Bureau!


Δεν περιμένω βέβαια και τίποτα διαφορετικό από πολλούς συμπατριώτες μου, όταν ως στραβοί καθοδηγούνται από αμαθείς μονόφθαλμους που μασούν διαφόρων Κρατών προπαγάνδες και σας τις μεταφέρουν  και σεις τις καταπίνετε αμάσητες. Από ένα νησί με το υψηλότερο ποσοστό αναλφαβητισμού και το κατώτερο πανελλαδικό ποσοστό εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Γίνομαι κακός και «στάζω χολή» κατά την αγαπημένη σας έκφραση γιατί αγαπώ το τόπο μου.
Όχι γιατί ζηλεύω που δεν είμαι εκεί στο Παράδεισο όπως λέτε συχνά πυκνά. Τί να ζηλέψω άλλωστε τη κατάντια;;;  Για μένα «Παράδεισος» είναι ο τόπος που μου παρέχει τα αναγκαία για μια καλή ζωή όχι απλά να γέμει ομορφιάς, σαν την όμορφη κοπέλα που αν τη πλησιάσεις βρωμάει.

 


Advertisement

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: