Περί Πολιτιστικής!!!

Γράφει ο Σπύρος Χειρδάρης

Screenshot_7


Advertisement

Διάβαζα τη προκήρυξη για την συμμετοχή στο διαγωνισμό για ανακήρυξη μιας Ελληνικής και μιας Ρουμανικής πόλης για το Τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Όπως αναφέρεται  (την βλέπετε παρακάτω και μπορείτε να τη κατεβάσετε να τη διαβάσετε ολόκληρη, για να είστε ενήμεροι και κάποιοι/ες να μην εκθέτουν την άγνοιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ-ΓΙΑ-ΥΠΟΒΟΛΗ-ΑΙΤΗΣΕΩΝ-ΠΠΕ-2021-1

δεν απαιτεί Πρωτεύουσα Νομού αλλά Δήμο, που μπορεί να περιλαμβάνει και την ευρύτερη περιοχή αλλά το χρήμα θα πέσει μόνο στον υποψήφιο Δήμο.

Εγώ θα παραμείνω μόνο σε μερικούς βασικούς σχολιασμούς.

Άρθρο 2α

Ο τίτλος απονέμεται σε μία πόλη. Οι πόλεις μπορούν να περιλαμβάνουν τις γειτονικές περιοχές τους, εφόσον το επιθυμούν, αλλά ο τίτλος απονέμεται μόνο στην ίδια την πόλη και όχι σε ολόκληρη την περιοχή. Ως εκ τούτου, όταν μία πόλη περιλαμβάνει τη γειτονική της περιοχή, η αίτηση πρέπει να γίνεται υπό το όνομα της πόλης.

Στο άρθρο 2 πάλι

γ. Κριτήρια απονομής του τίτλου

 

Τα κριτήρια απονομής του τίτλου για την αξιολόγηση των αιτήσεων χωρίζονται σε έξι κατηγορίες που αντιστοιχούν στις διατάξεις που ορίζονται στο Άρθρο 5 της Απόφασης 445/2014/ΕΚ, ενώ και οι έξι κατηγορίες έχουν την ίδια βαρύτητα:

 

 1. Συμβολή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική
 2. Ευρωπαϊκή διάσταση
 3. Πολιτιστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο
 4. Ικανότητα υλοποίησης
 5. Προβολή
 6. Διαχείριση

Στο 2 Ευρωπαϊκή διάσταση, υπάρχει ένας όρος

 • η στρατηγική προσέλκυσης ενδιαφέροντος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού και διεθνούς κοινού.
  [Η εκδήλωση «Λιτανεία του Αγίου σε ανάμνηση της εκδίωξης των Οθωμανών το 1716» δεν είναι εκδήλωση ενδιαφέροντος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού και διεθνούς κοινού αλλά μια τοπικιστική φανφάρα που απλά προσελκύει μόνο τους Ηπειρώτες λόγω της αγάπης τους προς τον Άγιο.
  Ούτε οι διάφορες συναυλίες «συνταξιούχων» καλλιτεχνών για να βγει το μεροκάματο είναι εκδηλώσεις τέτοιου ενδιαφέροντος.]

Στο 4.Όσον αφορά στην «ικανότητα υλοποίησης», πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ακόλουθοι παράγοντες:

 

 • η υποψήφια πόλη να έχει επαρκείς και βιώσιμες υποδομές για να ανταποκριθεί στον τίτλο
  [φαντάζομαι πως κάθε ρεαλιστής δημότης αυτής της υποψήφιας πόλης της Κέρκυρας δεν θα έχει την εντύπωση πως σε 4 χρόνια θα υπάρχει το μαγικό ραβδάκι, τα απαιτούμενα ποσά που θα δημιουργήσουν τις επαρκείς και βιώσιμες υποδομές που απαιτούνται]

5.Όσον αφορά στην «προβολή», πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ακόλουθοι παράγοντες:

 • η δημιουργία νέων και βιώσιμων ευκαιριών για ένα ευρύ φάσμα πολιτών ώστε να παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές δράσεις, ιδίως όσον αφορά στους νέους, τους εθελοντές και τις περιθωριοποιημένες και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων, με ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους, όσον αφορά στην προσβασιμότητα σε αυτές τις δράσεις.
  [εδώ δεν χρειάζεται σχολιασμός βεβαίως.]

 

 

6. Όσον αφορά στη «διαχείριση», θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ακόλουθοι παράγοντες:

 

 • η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής για την άντληση κεφαλαίων και τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, που περιλαμβάνει, όπου κρίνεται αναγκαίο, σχέδια αναζήτησης οικονομικής στήριξης από τα προγράμματα και τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αφορά στη φάση της προετοιμασίας, το έτος του τίτλου, την αξιολόγηση και την πραγματοποίηση δράσεων με μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο, καθώς και τον σχεδιασμό αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων
 • η προβλεπόμενη διαχείριση και η διοικητική δομή που θα υλοποιήσει τη δράση, η οποία προβλέπει και την κατάλληλη συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών και της ανωτέρω διοικητικής δομής, καθώς και της καλλιτεχνικής ομάδας
 • οι διαδικασίες για τον ορισμό των γενικών και καλλιτεχνικών διευθυντών και των αρμοδιοτήτων τους
 • η στρατηγική μάρκετινγκ και επικοινωνίας να είναι σαφής και να τονίζει ότι πρόκειται για δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 • ο εκτελεστικός οργανισμός να έχει προσωπικό με κατάλληλα προσόντα και πείρα να σχεδιάσουν, να διαχειριστούν και να παραδώσουν το πολιτιστικό πρόγραμμα για το έτος του τίτλου


Advertisement

Και φτάνουμε στο διά ταύτα: 

Μόλις η πόλη ανακηρυχθεί επίσημα, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βασιζόμενος σε αυτήν την πρόταση, μπορεί να απονείμει στην πόλη το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», το οποίο ανέρχεται στο ποσό του 1.500.000 €.

και σε έναν όρο 

 

Παρομοίως με τη διαδικασία επιλογής, η φάση παρακολούθησης πραγματοποιείται από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκαλέσει τρεις συναντήσεις παρακολούθησης μεταξύ της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και της ορισθείσας πόλης, προκειμένου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων να ενημερωθεί για την πορεία των προετοιμασιών της εκδήλωσης και να παρέχει συμβουλές με σκοπό να βοηθήσει την πόλη να αναπτύξει ένα υψηλής ποιότητας πολιτιστικό πρόγραμμα και μία αποτελεσματική στρατηγική. Μετά την τρίτη συνεδρίαση, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συντάξει αναφορά, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταβάλει ή όχι το χρηματικό ποσό για το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» στην πόλη. Να σημειωθεί ότι η καταβολή του χρηματικού ποσού, ως εκ τούτου, δεν είναι δεδομένη.

Όπως καταλαβαίνετε οι «Κουτόφραγκοι» ξύπνησαν, δεν μασάνε πλέον κουτόχορτο και εμείς οι κουτοπόνηροι είδαμε πως δεν έχει «μάσα» αλλά δουλειά που θα μας ξεσηκώσει από το αραλίκι μας και την απόλαυση της νωθρότητας που μας διακρίνει.
Ευτυχώς που πλέον οι άρχοντες που ορίσαμε να μας διαφεντεύουν έχουν τουλάχιστον συναίσθηση της ανικανότητάς τους και αποφεύγουν τις κακοτοπιές!!!
Άλλωστε είναι γνωστές οι ρεμούλες με τους Ποδηλατοδρόμους, την μη έγκαιρη απορρόφηση των διαφόρων ΕΣΠΑ, οπότε δεν τ’ αφήνουμε καλύτερα;;;

Και ο νοών νοείτω!!!

 

Advertisement

Advertisements

1 σχόλιο

  Trackbacks

  1. Δημόσια Συγνώμη από ένα Κερκυραίο… | Τάδε Εφη Πίπης

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google+

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  w

  Σύνδεση με %s

  Αρέσει σε %d bloggers: