Συρία, Χριστιανισμός και Ελλάδα!

Γράφει ο Σπύρος Χειρδάρης

Syria4


Advertisement

Οι δεσμοί της Συρίας με την Ελλάδα είναι δεσμοί αρκετών αιώνων από την εποχή του 4ου πΧ αιώνος που ο Σέλευκος Α’ ο Νικάτωρ,  Στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου ιδρύει  την Αντιόχεια προς τιμή και μνήμη του πατέρα του Αντιόχου.  Η Αντιόχεια αναμφιβόλως υπήρξε το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, πόλη που αποτέλεσε το σταυροδρόμι των μεγάλων φιλοσοφικών ρευμάτων, με μεγάλη ανάπτυξη των γραμμάτων και των επιστημών. Υπήρξε η πόλη των εθνικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών αντιθέσεων, αλλά και των θεαμάτων, της πολυπολιτισμικοτητας και των ακραίων εκφραστικών εκδηλώσεων. Η εκκλησιαστική παράδοση υποστηρίζει ότι η Εκκλησία της Αντιοχείας ιδρύθηκε από τον Απόστολο Πέτρο το 34. Ο Πέτρος συνεπικουρούμενος από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα κήρυξε στους εθνικούς και τους Εβραίους, οι οποίοι φαίνεται να ήταν πολυάριθμοι στην πόλη. Εκεί εκδηλώθηκε και μια από τις πρώτες συγκρούσεις στην εκκλησία μεταξύ Πέτρου και Παύλου. Η σύγκρουση είχε ως αιτία την ανάγκη περιτομής των νεοφώτιστων εθνικών χριστιανών. Η Αποστολική Σύνοδος της Αντιοχείας, υπό τον Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, αποφάσισε ότι δε χρειαζόταν περιτομή για την είσοδο στον χριστιανισμό και απάλλαξε τους εξ εθνών Χριστιανούς από την ανάγκη τηρήσεως του Μωσαϊκού νόμου. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας τρίτο τη τάξη μεταξύ των πρεσβυγενών, γίνεται το Κέντρο του Χριστιανισμού στην Μέση Ανατολή. Με την εισβολή των Αράβων αρχίζει να χάνει και την αίγλη του, σαν Ορθόδοξο αφού οι Άραβες ευνοούν την ΣυροΙακωβιτική αίρεση  (Μονοφυσίτες).
Την εποχή των Σταυροφοριών δημιουργείται Λατινικό Πατριαρχείο Αντιοχείας με τον Ορθόδοξο Πατριάρχη τα καταφεύγει στη Κωνσταντινούπολη. Δημιουργείται το Μελχιτικό Πατριαρχείο (Μελχίτες= Αυτοκρατορικοί, τύποις Ορθόδοξοι, ενωμένοι με τη Ρώμη, ουνίτες, ή Ρωμαιοκαθολικοί Βυζαντινού τυπικού). Το 1343 η έδρα του Πατριαρχείου Αντιοχείας μεταφέρεται στη Δαμασκό.
Τα αρχαιοελληνικά μνημεία στη περιοχή παντού δεσπόζουν και δείχνουν το παρελθόν αυτής της όμορφης χώρας, που και οι ίδιοι οι κάτοικοί της δεν κρύβουν.
Αν και επικράτησε το Ισλάμ στη Συρία, με τους Χριστιανούς στο 10% του πληθυσμού, πάντα Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί (Ορθόδοξοι, Μονοφυσίτες, Ασσύριοι, Μελχίτες κλπ) ζούσαν αρμονικά και ισότιμα. Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάθε οικιστική επέκταση της Δαμασκού ο Δήμος έδινε ένα οικόπεδο στους Μουσουλμάνους για ανέγερση Τεμένους και ένα οικόπεδο στους Χριστιανούς για ανέγερση Ναού. Το οικόπεδο προς τους Χριστιανούς έμενε ανεκμετάλλευτο λόγω των πολλών χριστιανικών ομολογιών, μέχρι τελευταία που ο Ελληνορθόδοξος  και ο Μελχίτης Πατριάρχης συμφώνησαν και έκτισαν τον Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου που λειτουργείται εκ περιτροπής.

 

42260-35

2005 ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος ο Δ’ και ο Μελχίτης Πατριάρχης Δημήτριος ο Γ’ εγκαινιάζουν από κοινού τον Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου σε προάστιο της Δαμασκού.

Εδώ να πούμε πως Σύριοι στην καταγωγή εκτός από τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, τον Άγιο Ρωμανό το Μελωδό, ήταν και ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος, ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος και πολλοί άλλοι.

Δείτε και μερικές φωτογραφίες από τις ομορφιές της Συρίας  εκεί που ο Χριστιανισμός δεν είναι υπό διωγμό (από το επίσημο Κράτος) όπως θέλουν μερικοί να σας παρουσιάζουν και τα Ελληνικά μνημεία θαυμάζονται.


και που 40 τέτοιες φωτογραφίες μπορείτε να θαυμάσετε στο  40 εκπληκτικές φωτογραφίες της Συρίας πριν το πόλεμο !!!

Δεν εποφθαλμιούν τα «καλά» μας οι δύστυχοι Σύριοι πρόσφυγες, τα είχαν!!!
Δεν θέλουν να γίνουν σαν εμάς, ζούσαν καλύτερα αυτοί!!!
Δεν θέλουν να μας εξισλαμίσουν, αυτοί δεν φοβόντουσαν τους Χριστιανούς!!!

Αυτός που φοβάται είναι αυτός που δεν είναι σίγουρος για τον εαυτό του, τη θρησκεία του, τα ιδανικά του, αυτός που δεν πατάει γερά στα πόδια του, αυτός που τα θεμέλια του είναι σαθρά!!!


Advertisement

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: