Δημόσια Συγνώμη από ένα Κερκυραίο…

Γράφει ο Σπύρος Χειρδάρης


Advertisement

Είμαι Κερκυραίος με καταγωγή από πατέρα από τη Περίθεια και μητέρα από την Επίσκεψη τουλάχιστον γνωστών από εμένα (πατέρα, πάππου, προπάππου, προ-προπάππου) προγόνων 5 γενεών και όχι χθεσινός με προγόνους από τα Τζουμέρκα ή τα Αθαμανικά που ήρθαν στη Κέρκυρα Δημόσιοι Υπάλληλοι και βρήκαν λιμάνι και στέριωσαν. 
Επειδή λοιπόν νιώθω τη Κέρκυρα πατρίδα μου, επειδή υπήρξα μουσικός σε Φιλαρμονική της Πόλης και βίωσα το πολιτισμό, επειδή έμαθα από τους γονείς μου πως στο συναγωνισμό  στην ευγενή άμυλα του αρχαίου Πνεύματος του ήθους και του ηθικού,  νικητές και ηττημένοι ισότιμοι και άξιοι, που είτε νικήσουν είτε χάσουν συγχαίρονται αλλήλοις, νιώθω ντροπή γι αυτό που διαβάζω από συμπατριώτη αποκαλούμενο μάλιστα και δημοσιογράφο.
Πριν καιρό είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο μια άλλη επιστολή από κάποιον «Κερκυραίο» πολιτισμένο πάντα που με την ευκαιρία του αιτήματος Ηπειρωτών να προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αποκληθηκαν ως «απόγονοι του Αλή Πασά» ή «τί έχει να επιδείξει η Ήπειρος μπροστά στις ομορφιές της Κέρκυρας » και άλλα σοβινιστικά και υποτιμητικά σχόλια κατά των «αιωνίων αντιπάλων»  Ηπειρωτών.

Τώρα επί τη ευκαιρία της μη εκλογής της Κέρκυρας στις Υποψήφιες Πόλεις για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 έχουμε μια ανάλογη δημοσίευση που σας παραθέτω αυτούσια.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΡΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ. ΣΑΣ ΤΟΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ. ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

Μόνο ένας ο οποίος εθελοτυφλεί δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι η Κέρκυρα, είναι από μόνη της Πολιτιστική Πρωτεύουσα και δεν έχει την ανάγκη απονομής κανενός τίτλου, από τον οποιοδήποτε θεσμό που λέγεται ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ.
Γιατί είναι από μόνη της Πολιτιστική Πρωτεύουσα; Είναι πολύ απλή η απάντηση. Έχουμε και λέμε:
Μιλάμε για ένα νησί το οποίο διαθέτει τις αρχαιότερες Φιλαρμονικές της χώρας με αδιάλειπτη λειτουργία πάνω από 100 χρόνια ζωής. Η Φ.Ε.Κ συμπλήρωσε φέτος 175 χρόνια συνεχούς ζωής και δράσης. (Αρχαιότερες είναι της Ζακύνθου και του Ληξουρίου)
Μιλάμε για ένα νησί 110.000 χιλιάδων κατοίκων με 18 Φιλαρμονικές και με ενεργούς μουσικούς γύρω στις 4.000 – 5.000 χιλιάδες, που πολλοί από αυτούς στελεχώνουν, άλλα πολιτιστικά σωματεία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Μιλάμε για την πατρίδα του Σπύρου Σαμάρα, του συνθέτη του Ολυμπιακού Ύμνου, του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου του συνθέτη των Εθνικών Ύμνων(ο ίδιος δεν είναι;;) της Ελλάδας και της Κύπρου. Και επίσης του κορυφαίου νέου μουσικού της Ευρώπης το 2009 του Διονύση Γραμμένου.
Μιλάμε για τη δεύτερη πατρίδα του Εθνικού μας ποιητή, ο οποίος έγραψε τους Εθνικούς Ύμνους (ο ίδιος δεν είναι;;;)της Ελλάδας και της μαρτυρικής Κύπρου, του Διονυσίου Σολωμού και επίσης για την πατρίδα του Ανδρέα Κάλβου (γεννήθηκε στη Ζάκυνθο), του Λορέντζου Μαβίλη και πολλών άλλων.
Μιλάμε για ένα νησί που διαθέτει 27- 28 περίπου Χορωδίες με 4.000 χορωδούς.
Μιλάμε για το νησί που διαθέτει το πρώτο Θέατρο στα Βαλκάνια, το περίφημο Σαν Τζάκομο, από το οποίο στο παρελθόν, έπρεπε οι παραστάσεις και οι συναυλίες, κυρίως της Ιταλίας, να περάσουν από εδώ για να πάρουν «διαβατήριο» για την υπόλοιπη Ευρώπη. Στο Σαν Τζάκομο που ανέβασε παραστάσεις ο πατέρας της Κομέντια ντελ άρτε, ο Κάρλο Γκολντόνι, στο μουσείο του οποίου υπάρχουν ακόμα ντοκουμέντα από τις παραστάσεις που ανέβασε στη Κέρκυρα. Στο Σαν Τζάκομο που ανέβασε παράσταση ο Καζανόβα και στο Σαν Τζάκομο που ανέβασε τον Ναβουχοδονόσορ ο Βέρντι και που εδώ βαφτίστηκε Ναμπούκο, έτσι έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο. (πολλά είναι αστικοί μύθοι)
Μιλάμε για το νησί που διαθέτει τον ΦΟΙΝΙΚΑ, το μοναδικό θέατρο στη χώρα με διπλή σκηνή, θερινή και χειμερινή. (διέθετε γιατί ως ερείπιο θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη)
Μιλάμε για το νησί στο οποίο ιδρύθηκε (από τους Άγγλους) το πρώτο Πανεπιστήμιο στη χώρα, η περίφημη Ιόνιος Ακαδημία, η οποία «απορροφήθηκε», μετά την Ένωση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
Μιλάμε για το νησί που διαθέτει το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα στη χώρα, την Αναγνωστική Εταιρεία.
Μιλάμε βέβαια και για το νησί που διαθέτει την πρώτη βιβλιοθήκη στη χώρα, την οποία δυστυχώς κατέστρεψαν οι Ναζί το 1943. Και επίσης μιλάμε για το νησί στο οποίο λειτούργησε το πρώτο τυπογραφείο στην Ελλάδα. (από τους Γάλλους)
Μιλάμε για το νησί που διαθέτει την αρχαιότερη Αστρονομική Εταιρεία στη χώρα και το πρώτο αστεροσκοπείο του Φελίξ Λαμές, στο λόφο του Κογεβίνα. Και για την πατρίδα του κορυφαίου Παγκοσμίως αστρονόμου του Ιωάννη Φωκά.
Μιλάμε για το νησί που διαθέτει τον αρχαιότερο σκακιστικό Όμιλο τον Σύνδεσμο Παικτών Ζατρικίου, ο δεύτερος ιδρύθηκε με διαφορά τουλάχιστον 30 ετών.
Μιλάμε για την πατρίδα του πρώτου Έλληνα πολεοδόμου του Σταμάτη Βούλγαρη, στον οποίο οφείλονται τα ρυμοτομικά σχέδια 9 μεγάλων Ελληνικών πόλεων, όπως της Πάτρας και της Τρίπολης.
Μιλάμε για το νησί που διαθέτει, αυτό και άλλες 5 Ευρωπαϊκές χώρες, Λιστόν. Καμία άλλη Ευρωπαϊκή πόλη δεν διαθέτει Λιστόν. (άλλες 5 Ευρωπαϊκές χώρες έχουν Λιστόν αλλά καμιά άλλη Ευρωπαϊκή πόλη δεν έχει!!!).
Μιλάμε για το νησί που διαθέτει το μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο και ένα από τα λίγα και σημαντικά στην Ευρώπη Σινοιαπωνικά μουσεία. (Σινοϊαπωνικά)
Μιλάμε για το νησί που η παλιά του πόλη είναι ενταγμένη στην Unesco.
Μιλάμε για το νησί που διαθέτει μοναδικές οχυρώσεις όπως είναι το παλιό και το νέο Φρούριο, αλλά και το Άγγελόκαστρο. (επίσης το Φρούριο στο Γαρδίκι, το Φρούριο στη Κασσιόπη, το Φρούριο στο Λόφο Αβράμη)
Μιλάμε για το νησί όπου παίζεται, μόνο εδώ, Κρίκετ.
Μιλάμε για το νησί όπου υπάρχουν τα απομεινάρια της Ανουντσιάτα, που ήταν θαμμένοι οι σοροί των πεσόντων (όσοι τραυματίες πέθαναν νοσηλευόμενοι βέβαια)σε μια από τις σημαντικότερες παγκοσμίως ναυμαχίες, της λεγόμενης ναυμαχίας της Ναυπάκτου και όπου σήμανε το τέλος των κωπήλατων πολεμικών πλοίων. (Το βασικό αποτέλεσμα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου ήταν το τέλος των κωπήλατων πλοίων!!!) Και όπου στην Αννουντσιάτα θρυλείται ότι έζησε ο Θερβάντες. (από θρύλους και μύθους να φαν κι οι κότες)
Μιλάμε για το νησί που διαθέτει τον πρώτο Δικηγορικό Σύλλογο της χώρας και το πρώτο Επιμελητήριο της χώρας.
Μιλάμε για το νησί όπου ιδρύθηκε η πρώτη Τράπεζα στη χώρα, η Ιονική. (Ιονική Τράπεζα ιδρύθηκε  17 Ιανουαρίου 1839 με έδρα το Λονδίνο  και εξυπηρετούσε τις συναλλαγές μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των Ιόνιων νησιών τα οποία την εποχή εκείνη αποτελούσαν προτεκτοράτο της Μεγάλης Βρετανίας.)Και βέβαια διαθέτει το μοναδικό μουσείο χαρτονομισμάτων στα Βαλκάνια.
Μιλάμε για το νησί όπου ο Ιάσονας (Χρυσόμαλλο δέρας) παντρεύτηκε την Μήδεια, στον Υλλαικό (Υλλαϊκο)λιμένα (Λίμνη Χαλικιόπουλου).
Το αρχαιότερο λίθινο αέτωμα στην υφήλιο.
Μιλάμε για το νησί του πρώτου Κυβερνήτη της χώρας και του ιδρυτή της Ελβετίας του Ιωάννη Καποδίστρια. (Οργανωτή του Ελβετικού Κράτους)
Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες, αλλά «βράζω» με την αδικία.
Καιρός κάποιοι να σωπάσουν και να κοκκινίσουν από ντροπή.
Κάντε Πολιτιστική Πρωτεύουσα την Ελευσίνα, τη Ρόδο και την Καλαμάτα. Και τις τρεις μαζί, γιατί από μόνες τους η καθεμία δεν μας φτάνει. Μπορείτε επίσης να κάνετε Πολιτιστική Πρωτεύουσα και την Κάτω Μαγουλίτσα. Ο καθένας κάνει αυτά που μπορεί.
Δεν θέλουμε ρε τον τίτλο σας. Άντε γεια. Και απορώ γιατί συμμετείχαμε σε αυτή την διαδικασία.
Προφανώς μετά από όλα αυτά, ο αντίλογος είναι ότι κάτι δεν πρέπει να έγινα σωστά. Ο.κ θα συμφωνήσω. Όμως δεν χρειαζόταν καν να υποβάλουμε φάκελο. Έναν φάκελο με μια μόνο λέξη ΚΕΡΚΥΡΑ και η λογική και δίκαιη απάντηση είναι «παρακαλώ περάστε».

Υ.Γ
Μη τσιμπάτε ρε για τα σκουπίδια, τις λακκούβες και τις άλλες μαλακίες. Αυτά διορθώνονται. Ναι ‘στε περήφανοι ρε για τον τόπο σας.

Καταφανέστατα όλη η δημοσίευση αυτή γέμει ενός παιδαριώδους κόμπλεξ, αφού δεν γίναμε δεν θέλουμε. Γέμει μιας υπεροψίας του εμείς είμαστε και όλοι είστε σκουλήκια. Είναι ένα ακατάσχετο σοβινιστικό, ρατσιστικό παραλήρημα, ένας «οχετός» μιας αρρωστημένης μεγαλομανίας, που μόνο απολίτιστοι μπορούν να εκφράσουν με τόση μισαλλοδοξία,  αρρωστημένο πάθος, φθόνο και ζήλια.

Ειλικρινά ντρέπομαι που είμαι συμπατριώτης με αυτόν τον συγγραφέα αυτού του κατάπτυστου κειμένου και παρακαλώ τους συνέλληνες πολίτες-δημότες της Ρόδου (αδελφή πόλη με τη Κέρκυρα σημειωτέον) της Ελευσίνας και της Καλαμάτας, να δεχτούν την ειλικρινή συγνώμη μου για τις απρέπειες αυτού του κειμένου. Ο συγγραφέας, θέλω να πιστεύω πως δεν είχε διαβάσει τη προκήρυξη για τη Πολιτιστική Πρωτεύουσα που μπορείτε να βρείτε σε προηγούμενο άρθρο Περί πολιτιστικής  .

Advertisements

4 Σχόλια

 1. Να είσαι καλά Κ.Σπύρο για της διευκρινίσεις.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Αλέξη είσαι μέγας διδάσκαλος του Γένους και ο πατέρας του τίτλου «δημοσιοβράχος» κάτι που δεν ξεχνώ!!!

   Μου αρέσει!

 2. Αλέξης Γκλαβάς

  Σπυράκο… Μην μου την «ξαναπείς» για το «δημοσιοβράχοι», σ’ έσφαξα!!!

  Αρέσει σε 1 άτομο

Trackbacks

 1. Επίδειξη «αρρωστημμένου» υπερπατριωτισμού με μυθοπλασίες!!! | Τάδε Εφη Πίπης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: