Περί εορτασμού του Πάσχα εν Κερκύρα!

Γράφει ο Σπύρος Χειρδάρης

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού του φετινού Πάσχα των Καθολικών και Προτεσταντών στις 27 Μάρτη, είδα δημοσιεύματα κυρίως Κερκυραίων να αναφέρουν το εξής:

«Μέχρι το 1923 οι δύο κοινότητες γιόρταζαν το Πάσχα μαζί αλλά μετά την υιοθέτηση του γρηγοριανού ημερολογίου οι εορτασμοί χωρίστηκαν καθώς δεν συμπίπτουν πάντα οι ημερομηνίες για το Πάσχα. »

Κλείσε τώρα Ξενοδοχείο για Πάσχα στη Κέρκυρα
Advertisement

Εντελώς ανακριβές και θα το δικαιολογήσω.
Μετά την απόφαση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου περί εορτασμού του Πάσχα το Πάσχα εορταζόταν σε Ανατολή και Δύση την ίδια ημερομηνία. Το πρόβλημα άρχισε το 1582 όταν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εισήγαγε το Γρηγοριανό ημερολόγιο (νέο ημερολόγιο) που οι Ορθόδοξοι δεν αποδέχτηκαν και πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες εξακολουθούν να μην αποδέχονται χρησιμοποιώντας το Ιουλιανό (ή Πατρώο) ημερολόγιο. Έτσι τα Πατριαρχεία Ρωσίας, Σερβίας, Ιεροσολύμων, το Άγιο Όρος και πολλές Σχισματικές Εκκλησίες των Γ.Ο.Χ. εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν.
Στη Κέρκυρα και γενικά τα Επτάνησα δεν θα ασχοληθώ μέχρι το 1864 ποιό ημερολόγιο χρησιμοποιούσαν ως πολιτικό και ποιό η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Από το 1864 πάντως και με την Ένωση με το Ελληνικό Κράτος χρησιμοποιούταν το Ιουλιανό Ημερολόγιο. Όπως σε όλο το Ελληνικό Κράτος έτσι και στη Κέρκυρα το 1923  υιοθετήθηκε το Νέο ημερολόγιο και από την Ελληνική Εκκλησία το 1924 με όλα τα επακόλουθα.

Θα χρησιμοποιήσω λοιπόν μια ημερομηνία χαρακτηριστική για να αναιρέσω την ανακρίβεια οτι μέχρι το 1923 οι δύο κοινότητες συνεόρταζαν το Πάσχα. (εδώ να αναφέρω ότι από το 1964 με Παπική βούλα οι εν Ελλάδι Καθολικοί συνεορτάζουν το Πάσχα μετά των Ορθοδόξων αδελφών).

Ψάχνω λοιπόν για το Πάσχα του 1896 που έγιναν και οι Πρώτοι ολυμπιακοί αγώνες.

Κυριακή του Πάσχα για το 1896 ή 25η Μαρτίου (το λεγόμενο Κύριον Πάσχα κάτι που συμβαίνει μόνο με το ιουλιανό ημερολόγιο). Μάλιστα ήταν και ημέρα Έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων.
Screenshot_90
από εδώ 

Την ίδια μέρα είχαν Πάσχα και οι Δυτικοί μόνο που γι αυτούς ήταν 9 Απριλίου.
μαρτυρία εδώ

Στο παρακάτω πίνακα βλέπουμε 3 τυχαίες χρονολογίες με τις διαφορές στις ημερομηνίες

Screenshot_97


Advertisement

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: