Κερκυραϊκές παρόλες για μια ματαιωθείσα λιτανεία!

Γράφει ο Σπύρος Χειρδάρης

Πεινάς? Τα αγαπημένα μας Goody’s έρχονται στο σπίτι, στο γραφείο ή όπου εσύ επιθυμείς με ένα κλικ

Κυριακή των Βαΐων προχτές και ως είθισται, λιτανεύεται ο  Άγιος Σπυρίδωνας σε μία από τις μεγαλύτερες Λιτανείες, αφού λιτανεύεται κατά μήκος των Τειχών της παλαιάς πόλης, σε ανάμνηση θαύματος   απαλλαγής της νήσου από επιδημία πανώλης.
Έξυπνοι οι Ενετοί για να ελέγχουν το βαθιά θρησκευόμενο κοπάδι των αμόρφωτων ντόπιων οτιδήποτε γινόταν στο νησί, είτε αυτό ήταν καταλλαγή επιδημίας, λύση πολιορκίας, καιρικό φαινόμενο κλπ αποδιδόταν σε Θεϊκή παρέμβαση μεσολαβούντος του Αγίου Σπυρίδωνος πάντα και φυσικά θέσπιζαν και μια λιτανεία σε ανάμνηση των γεγονότων!!!
Παράδειγμα η λύση της Πολιορκίας του 1716 με τα πρόωρα Αυγουστιάτικα μπουρίνια ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται και στις μέρες μας, βρέθηκε και μια μαρτυρία κάποιου που είδε δαδοφόρο καλόγηρο να μεταδίδει το πυρ και έτσι έδεσε το θαύμα της 11ης Αυγούστου.
Είναι σαν αυτούς που ορκίζονται ότι είδαν UFO ή είναι σίγουροι πως τους ψεκάζουν. 
Η προχθεσινή λιτανεία λοιπόν ακυρώθηκε γιατί λίγο πριν την έξοδο του Σεπτού Λειψάνου άνοιξαν οι ουρανοί σε μια όχι πρωτοφανή καταιγίδα. Κάτι που ο έχων το γενικό πρόσταγμα Επιχώριος Μητροπολίτης είναι αδύνατον να μη γνώριζε ρίχνοντας μια ματιά στο κινητό του τηλέφωνο και σωστώς πράττων, δεν επέτρεψε την περιφορά της Λιτανείας εκτός του Ναού.

 

2

Την ώρα της Λιτανείας ψωτό: Ζήσιμος Παπαφλωράτος


Ψάχνεις φθηνά αεροπορικά εισιτήρια; Όλες οι επιλογές είναι εδώ!

Οι ματαιώσεις Λιτανειών λόγω βροχής είναι σύνηθες φαινόμενο, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, είτε συμμετέχων ως παπαδάκι  είτε ως μουσικός, ειδικά η Λιτανεία των Βαΐων (επί Μητροπολίτου μακαριστού Πολυκάρπου) είτε ακυρωνόταν είτε επειδή έπιανε βροχή μόλις άρχιζε έμπαινε πάλι μέσα.
Τότε βέβαια οι προβλέψεις της ΕΜΥ ήταν τρέχα γύρευε τις περισσότερες φορές. Έτυχε δε και η Λιτανεία του Μ Σαββάτου να διαλυθεί λόγω βροχής. Μιλάω πάντα   για περίοδο 70-85 που έχω ιδίαν πείρα και επειδή διάφορες κυρίες ειδικά τα έβαλαν με τον Μητροπολίτη.

Screenshot_10aScreenshot_12Screenshot_15

Σχετικά είχαν ακουστεί και πρόπερσι Μεγάλο Σαββάτο όταν πάλι έβρεξε και ο Δεσπότης «διέταξε» να επιστρέψει στο Ναό.
Ποτέ μα ποτέ δεν έχει ολοκληρωθεί Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος όταν βρέχει, ειδικά το Μεγάλο Σαββάτο που λιτανεύεται «ασκεπής» και είμαι μάρτυρας περιστατικού βροχής ενώ το σεπτό Λείψανο βρίσκεται στο Μποσκέτο πιάνει βροχή και αμέσως το σκέπασαν με το ειδικό σκέπαστρο και άρον άρον το μετέφεραν στο Ναό.
Κακά τα ψέματα αλλά ουδείς Επίσκοπος διακινδυνεύει ένα λείψανο  1700 χρόνων να βραχεί. 

Τα άλλα τα οποία καταγράφηκαν σε προφίλ στο facebook αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας και της γνωστής αμάθειας των Κερκυραίων.

Screenshot_9

Δεν πήγε για τον Άγιο αλλά για τις φιλαρμονικές…

Έτερον κτύπημα

‘’Κέρκυρα θα πει Άγιος Σπυρίδων και Μουσική. Αφαιρέστε της αυτά τα δύο, το θρησκευτικό και μουσικό στοιχείο και της αφαιρείται το χρώμα… Κι αν φθίνει από μέρα σε μέρα η αρχόντισσα του Ιονίου…η Φιλαρμονική μένει. Ο Άγιος πρώτα, η μουσική έπειτα. Δύο Θεότητες που θα μένουν ακλόνητες στις ψυχές των Κερκυραίων.’’

Οι Φιλαρμονικές ανάγονται σε Θεότητα!!!
ο Άγιος Σπυρίδων προβιβάζεται σε Θεότητα!!!

Και μετά αναρωτιούνται τί φταίει  που άνοιξαν οι ουρανοί 10 λεπτά πριν βγει η Λιτανεία!!!

Το ότι είναι αθεολόγητοι βέβαια μερίδιο ευθύνης έχει και η τοπική εκκλησία…

Η φαγούρα κατά του με ντόπιου Δεσπότη είναι μόνο και μόνο επειδή ως θεματοφύλακας της Πίστεως ακολουθεί σωστή θεολογική γραμμή.
Δεν επιτρέπει τα «πανηγύρια» και τις μαζοροκαταστάσεις κατά τη «Πρώτη Ανάσταση» που από αμάθεια πολλοί Κερκυραίοι λένε και «Χριστός Ανέστη» και έχει γίνει πλέον τουριστική ατραξιόν.
Το ότι ο Δεσπότης λειτουργεί ως διαφημιστής του νησιού τρέχοντας ανά το κόσμο με τη «δεξιά χείρα του Αγίου» για προσέλευση θρησκευτικού τουρισμού στο νησί, άρα εισοδήματος στους ντόπιους ενασχολούμενους με το τουρισμό, ποσώς τους ενδιαφέρει.
Τους απασχολεί γιατί το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο έγινε στολίδι και είναι ένα κόσμημα, που ο επισκέπτης το αντικρίζει από το πλοίο κατά τον ερχομό του και που είναι περιουσία της Κέρκυρας.
Αναπολούν ντόπιους Μητροπολίτες που παραβιάζοντας Ιερούς Κανόνες έκαναν τα θέλω τους, γιατί κακά τα ψέματα επί Μακαριστού Μεθοδίου που μοίραζε και φούσκους ουδείς τολμούσε να του φέρει αντίρρηση, επί μακαριστού Πολυκάρπου δεν είχαν την τόλμη να απαιτήσουν αλλά επί μακαριστού Τιμοθέου ως ντόπιος  που δεν μπορούσε να χαλάσει χατίρι στο φανφαρονισμό του Κερκυραίου έγιναν τα έθιμα κατά τη βούληση του ντόπιου κατεστημένου, φυσικά λοιπόν ο Βολιώτης Μητροπολίτης τους χαλάει τη σούπα.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ 

 


Advertisement

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: