Ημείς, είμεθα ‘Ελληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι…

Γαστούρι - γεν

Advertisement

Οι Κορακιανίτες δέχτηκαν τον Κωσταντά με τα «ζήτω η ΄Ενωση – Κάτω οι χαρτοκολάροι  που πίνουνε το αίμα της αγροτιάς».

Στο δρόμο ο Βαλαωρίτης κατατόπισε όσο χρειαζόταν τον Κουρκουμέλη.
΄Ακου Δημήτρη, του είπε, θα δώσουμε στον Αρμοστή το Υπόμνημα των Κυνοπιαστινών. Όταν ο Αρμοστής με ρωτήσει τί χρήματα πλη­ρώσαμε για να υπογράψουν οι βιλάνοι το Υπό­μνημα, εγώ θα του πω πως τίποτε δεν τρέχει. Ύστερα θα βρω μιαν αφορμή να βγω έξω και θα του σκάσεις εσύ το παραμύθι. Θα του πεις ότι μοιράσαμε δέκα χιλιάδες λίρες για να μαζέ­ψουμε τις υπογραφές. Κατάλαβες;
— Δέκα χιλιάδες λίρες, μοιράστηκαν στους Κυνοπιαστινούς. Κατάλαβα.

Ήταν από κείνους που ούτε ν’ ακούσουν ήθελαν για την Ένωση, ο Παναούτσος.
– Με την ψωροκώσταινα μωρέ Κερκυραίοι να γίνουμε ένα; Και ν’ αφήσουμε την Αγγλία που κυβερνάει τους πέντε κόσμους; Έ; Το Δεσπότη και τους πολιτικάντηδες ακούτε και θέλετε να γίνετε Έλληνες; Δε σας αρέσει που είσαστε Εγγλέζοι; Σώσον, Κύριε, τον λαόν σου!

Ο Σταυράκης Μεταλληνός (που συναντήθηκε με τον Ουίλιαμ Γλάδστωνα), διερμή­νευσε με παρρησία στον ΄Αγγλο απεσταλμένο τα παράπονα των κατοίκων εναντίον της Προστασίας, για να επαναλάβη στο τέλος ότι αίτημα των κατοίκων ήταν η ΄Ενωσις με την Ελλάδα. «Ημείς, είπεν ο Μεταλληνός, είμεθα ΄Ελληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι, τουτέστιν έχομεν κοινά με τους δούλους και ελευθέρους αδελφούς μας κατά την καταγωγήν και την γλώσσαν και την θρησκείαν, και ως εκ τούτου επιθυμούμεν να ενωθώμεν με το ΄Εθνος μας. Το εθνικόν τούτο αίσθημά μας καμμία δύναμις δεν δύναται να το εκριζώση εκ της καρδίας μας».

«ημείς είμεθα απόγονοι των Ελλήνων και το επιθυμούμεν πολύ περισσότερον από κάποιους όπου πλαστά λέγουν, θέλουν την ένωσιν…»

Ταύτα και υποσημειούμεθα  I.      π. Γεωργίου Χριστόδουλος I. Έμμανουήλ Πουλημένος

Πριν κάμποσα χρόνια ήταν, ο Μιχαλόπουλος ο Συνιώτης, τάβαλε με τους ΄Αγγλους. Έκανε λαθρεμπόριο κι’ ήρθε σ’ ανοιχτό πόλεμο μα­ζί τους. Έλεγε: «Είμαι Έλληνας εγώ. Αυτοί εί­ναι ΄Αγγλοι και να πάνε στην Αγγλία. Νάρθουν οι Έλληνες εδώ». Όλος ο Ιγγλέζικος στρατός τον κυνηγούσε τον Μιχαλόπουλο. Μήνες ολόκληρους. Και κά­ποτε τον έπιασαν. Τον έδερναν με το βοϊδοπούτσι εκατόν πενήντα ραβδισμούς την ημέρα τρεις μέρες, ως που το κορμί του έγινε όλο μία πληγή. Ύστερα έστησαν ένα σιδερένιο κλουβί στο βουνό πάνω από τον ΄Αη Μάρκο, που φαί­νεται η κορφή του πέρα ακόμα κι’ από τη χώρα, Το στερέωσαν με βολύμι στο βράχο να μην μπορεί να το βγάλει άνθρωπος. Και σακατεμέ­νο, ετοιμοθάνατο όπως ήταν, έβαλαν μέσα τον Μιχαλόπουλο και τον άφησαν εκεί, να τον δέρ­νει η νύχτα και το κρύο, οι βροχές κι’ οι αγέρηδες. Ως που πέθανε κι’ έφαγαν τις σάρκες του οι κοράκοι και τα ζούδια. Ύστερ’ από καιρό, άφηκαν να πάρουν την καταξυλή του οι δικοί του και να τη θάψουν. Όμως, το κλουβί έμεινε εκεί χρόνια. Να το βλέπουν όσοι δεν είχαν μυαλό και να βάνουν.

Μα ο Κουρκουμέλης δεν αρκέστηκε σ’ αυτή την τόσο αόριστη υπόσχεση. Σηκώθηκε από κει και πήγε ο ίδιος στο παλάτι του Αρμοστή, έτσι όπως ήταν. Κι’ ή εντολή που δόθηκε στο Φρούραρχο ήταν πλέον ρητή: Να ξημερώσουν στη χώρα οι 20 πρωταίτιοι Γαστουριώτες, να μαστιγωθούν μπροστά στο κοινό με 50 μαστιγώ­σεις, να δικαστούν αμέσως και να καταδικαστούν με βαρύτατες ποινές. Έτσι, όταν ή φάλαγγα με τους Γαστουριώ­τες μπήκε μέσα στο Κάστρο, ένας κήρυκας βγή­κε σ’ όλη την πόλη και άρχισε να ανακοινώνει φωναχτά, σε διάφορα σημεία για να τ’ ακούσουν όλοι, πως με το ηλιοβασίλεμα θα μαστιγω­θούν απάνω στον προμαχώνα «οι 20 ληστάδες του Γαστουριού» και να μαζευτεί ο κόσμος να δει και να βάλει γνώση. Με το ηλιοβασίλεμα, ο χώρος απέναντι από το δεξιό προμαχώνα του Φρουρίου ήταν γεμά­τος κόσμο. Πέρα – πέρα, πάνω στον προμαχώνα, οι ΄Αγ­γλοι είχαν στήσει είκοσι στύλους. Εκεί έδεσαν τους Γαστουριώτες, από τη μέση κι’ απάνω γυμνούς. Και είκοσι στρατιώτες άρχισαν ν’ ανεβοκατεβάζουν αργά και ρυθμικά, με όλη τους τη δύναμη τα μαστίγια, πάνω στις γυμνές σάρ­κες. Χτυπούσε ο ένας στρατιώτης τον πρώτο Γαστουριώτη  – το ληστή – ο άλλος το δεύτερο, με τη σειρά. Κι’ όταν ο τελευταίος χτυπούσε τον εικοστό, τότε ξανάρχιζε με τη δεύτερη καμουτσικιά ο πρώτος. Στις δεκαπέντε, στις είκοσι καμουτσικιές, οι άνθρωποι άρχισαν να χάνουν τις αισθήσεις και να κρέμονται από τα χέρια πάνω στους στύλους. Τότε οι ΄Αγγλοι τους έλυναν. Δυο στρατιώτες τους έπιαναν απ’ τις μασχάλες κι απ’ τα πόδια και τους πήγαιναν σε μια υπόγεια φυλακή. Τους έριχναν κατά γης και τους άφηναν. Αυτό γίνηκε δέκα εννιά φορές, ως που στο στύλο, έμεινε μόνον ο ληστής, ο Στεφανής, που κι’ εκείνος άντεξε μονάχα τις τριάντα μαστιγώ­σεις. ΄Ομως για τον Στεφανή, η εντολή ήταν άλλη.
Είχε δοθεί προσωπικά από τον ίδιο τον Αρμοστή: – Σ’ αυτόν δε θα τηρηθή η τάξη του ελα­φρού μαστιγώματος. Θα του επιβληθούν και οι πενήντα μαστιγώσεις. ΄Ετσι, μετά την πεντηκοστή βουρδουλιά, ο Στεφανής έπλεε μέσα στα αίματα κι’ η πλάτη του ήταν μια ατελείωτη πληγή. Είχε χάσει από ώρα τις αισθήσεις του και φαινόταν σαν πεθα­μένος.

Βλέποντας τούτο το τραγικό κι’ ανεπίστευτο θέαμα μπροστά του, ο γέροντας σάστισε για μία στιγμή. Αμέσως όμως συνήλθε, έκανε το σταυ­ρό του, γονάτισε, σήκωσε τα χέρια και το κε­φάλι ψηλά και με τα μάτια πλημμυρισμένα στα δάκρυα ψιθύρισε μια λιγόλογη δέηση. Κατόπι έβγαλε το ράσο, ύστερα τα μεσοφόρια και με χέρι σταθερό άρχισε να τα σχίζει, να τα κάνει λουρίδες και να τυλίγει μέσα τις πληγές του Στεφανή. Ο ιδρώτας έτρεχε από το γέρικο πρόσωπο κι’ έσταζε κατά γης ακακατωμένος με δά­κρυα. Κι όταν πρόσδεσε το αναίσθητο σώμα με τα λουριδιασμένα μεσοφόρια του, σηκώθηκε όρθιος. Τα χέρια του ήταν πλημμυρισμένα με αίμα. Πλησίασε στον τοίχο, ακούμπησε τα δά­χτυλά του στη λεία επιφάνεια και με το αίμα του Στεφανή, έγραψε τη λέξη «Ένωση».

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΗΛΙΩΣ» ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

που δημοσιεύονται στο  ΕΣΤΙΑ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ


Advertisement

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: