Οι Σέρβοι στη Κέρκυρα 1916-1918!!!

Γράφει ο Σπύρος Χειρδάρης.

 

 

Ορμώμενος από μια δημοσίευση του αγαπητού φίλου Γρηγόρη Μαρκέτου με λεζάντα
«Ενα hot spot που γιορτάζει τα 100 χρόνια του και μερικοί το ωραιοποιούν,όχι επίτηδες αλλά γιατί ο χρόνος αμβλύνει την μνήμη» για το άρθρο του ΒΙΔΟ ΚΕΡΚΥΡΑ ως απάντηση στο δικό μου άρθρο
Hot Spots στη Κέρκυρα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται!
θέλω να θέσω τα γεγονότα στην ιστορική πραγματικότητα.

Μετά τον «Αλβανικό Γολγοθά»  ένα μήνα σκληρής πορείας σε κακές καιρικές συνθήκες, ο σερβικός στρατός είχε συγκεντρωθεί στα Σκόδρα, Δυρράχιο και Αυλώνα. Η άφιξη στην Αδριατική ακτή της Αλβανίας δεν σημαίνει την απόλυτη σωτηρία εκεί αντιμετώπισαν την Ιταλική εχθρότητα που παρότι σύμμαχος δημιούργησε προβλήματα στους Σέρβους που δεν τους άφηναν να μπουν στον Αυλώνα. Τελικά με παρέμβαση της Ρωσίας οι Ιταλοί άνοιξαν τον δρόμο.

Στις 28 Ιανουαρίου η γαλλική κυβέρνηση έστειλε ναυτικά μέσα μεταφοράς για την μεταφορά του σερβικού στρατού. Έως τις 15 Φεβρουάριου μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα 135.000 άτομα και στο Bizerte περίπου 10.000 άτομα. Στην Κέρκυρα, «Νησί της σωτηρίας», όπως ονομάστηκε από τους Σέρβους, εγκαταστάθηκαν στα Γουβιά έξι χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Κέρκυρας. Μέχρι τον Απρίλιο στην Κέρκυρα συγκεντρώθηκαν 151.828 στρατιώτες και πολίτες. Το κόστος των υλικών του εξοπλισμού και της συντήρησης του σερβικού στρατού ανέλαβε η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πρώτες μέρες στην Κέρκυρα ήταν δραματικές για τους Σέρβους. Οι Σύμμαχοι δεν είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν επαρκώς για την υποδοχή των τόσων πολλών ανθρώπων. Δεν υπήρχε αρκετή τροφή, ρούχα, καύσιμα και εξοπλισμός όπως σκηνές. Ούτε οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τους Σέρβους στρατιώτες καθώς η βροχή έπεφτε συνεχώς για μέρες. Κουρασμένοι και εξαντλημένοι στην ύπαιθρο, χωρίς μια σκηνή ή καταφύγιο επτά ημέρες στην παγωμένη βροχή. Στο νησάκι του Βίδο εκφορτώθηκαν οι τραυματίες και οι άρρωστοι, από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 23 Μαρτίου 1916 4.847 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Το μικρό νησί Βίδο στην Κέρκυρα, όπου είχε στηθεί νοσοκομείο, είχε μετατραπεί σε «νησί του θανάτου», και η θάλασσα γύρω από αυτό «μπλε τάφος», περίπου 5.400 νεκροί πετάχτηκαν στη θάλασσα λόγω έλλειψης χώρου για να ταφούν. Από ευλάβεια και σεβασμό για τους νεκρούς ήρωες της Σερβίας οι Έλληνες ψαράδες για 50 χρόνια δεν ψάρευαν στην περιοχή.

Και ένα βίντεο με όλη την ιστορία τη πραγματική, καμιά ωραιοποίηση !!!

Χθες 18/4/2016 σε τελετή στο Μαυσωλείο στο Βίδο για τα 100 χρόνια από τότε, παρέστη ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Υπουργοί, ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, απόγονοι των τότε Στρατιωτών, η Ελληνική Πολιτεία, οι τοπικές αρχές και ο τοπικός Μητροπολίτης, σχετικά εδώ .


Advertisement

Σχολιάστε